Pools parlement weet veto Walesa niet te blokkeren

WARSCHAU, 2 SEPT. Het Poolse parlement is er niet in geslaagd een veto van president Lech Walesa over een nieuwe, ruimere abortuswet ongedaan te maken. Daardoor blijft abortus in Polen gebonden aan zeer strenge criteria.

Weliswaar steunden vandaag 232 afgevaardigden de wijziging van de wet, maar dat waren er 42 te weinig voor de tweederde meerderheid die voor verwerping van het veto noodzakelijk was. 157 afgevaardigden steunden de president en 22 onthielden zich van stemming.

Dat betekent dat de wet alleen abortus blijft toestaan als de zwangerschap het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar brengt. Ook is abortus toegestaan als de zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting of als de foetus ernstig gehandicapt is. Artsen die zich niet aan de wet houden, kunnen een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen. (Reuter)