Olivetti voorspelt betere resultaten

ROTTERDAM, 2 SEPT. Nadat de aandelen van de Italiaanse computergroep Olivetti de laatste week met 10 procent waren gekelderd, deed directie-voorzitter Corrado Passera gisteren zijn best de aandeelhouders en de markten gerust te stellen met de verzekering dat Olivetti's financiële en industriële conditie goed is. Passera probeerde punt voor punt negatieve geruchten in de markt te ontzenuwen. En hij verzekerde dat Olivetti bij de presentatie van de halfjaar-cijfers later deze maand eerdere voorspellingen zal bevestigen dat het dit jaar op operationeel niveau quitte zal spelen. Ook bleef hij bij een eerdere verzekering dat de omzet van het computerbedrijf over de eerste zes maanden van dit jaar met 7 procent is gestegen.

De aandeelhouders van Olivetti werden vorige week verontrust door een melding van het in problemen verkerende Amerikaanse computerbedrijf Digital Equipment Corporation (DEC) dat het zijn aandeel van 8 procent in Olivetti de afgelopen zomer geleidelijk had verkocht. Hoewel DEC liet weten dat het technische en commerciële banden met Olivetti zal blijven onderhouden, werd de verkoop van Olivetti-aandelen in de markt toch uitgelegd als een mislukking van de ambitieuze samenwerkingsplannen waartoe Olivetti en DEC in 1992 besloten. Bovendien ontstond daardoor twijfel aan Olivetti's financiële gezondheid.

Analisten menen dat de daling van het aandeel Olivetti nog andere oorzaken heeft. Zoals de prijzenoorlog voor computers in de VS. Op dezelfde dag dat Digital Equipment de verkoop van Olivetti-aandelen meldde, begonnen IBM en Compaq een prijzenoorlog op het terrein van personal computers. Verder meldde de Olivetti-directie vorige week dat de vast-rentende portefeuille van de onderneming in 1994 in waarde is gedaald.