Nederland in trek bij buitenlandse toeristen

ROERMOND, 2 SEPT. Het aantal buitenlandse bezoekers aan Nederland komt dit jaar 3 tot 4 procent hoger uit dan vorig jaar. Deze verwachting sprak algemeen -directeur mr. J. Cornelissen van het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) gisteren uit op een bijeenkomst in Roermond.

Vorig jaar bezochten 5,7 miljoen buitenlanders Nederland. Dit jaar zal dat aantal volgens Cornelissen ongeveer 5,9 miljoen bedragen. De opbrengsten van het 'inkomend toerisme' zullen mede hierdoor dit jaar in de buurt van de 9 miljard gulden uitkomen, ongeveer 400 miljoen gulden méér dan in 1993. In de toeristisch-recreatieve sector werken ruim 260.000 mensen.

Vooral het toerisme afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk vertoont een opmerkelijk herstel. Het NBT schrijft dit toe aan de omstandigheid dat Groot-Brittannië eerder dan de rest van Europa uit de economische recessie is gekomen. “Het duidelijke herstel van de Britse economie vertaalt zich ook in een groter aantal toeristen naar Nederland.”

Ook uit de andere buurlanden - België en Duitsland - verwacht het NBT dit jaar meer toeristische bezoekers. Verder registeert het bureau ook meer belangstelling uit Scandinavië, Oost-Europa en de Verenigde Staten.

Ten opzichte van vorig jaar rekenen in het bijzonder hotels, campings, watersportcentra en inkomende touroperators dit jaar op een verbetering van hun resultaten.

De NBT-directeur ondertekende in Roermond een samenwerkingsovereenkomst met de provinciale Limburgse VVV. Deze VVV is de eerste die als partner van het NBT zal optreden bij het promoten van het buitenlands toerisme naar Nederland. Het ligt in de bedoeling dat het NBT ook met de overige regionale promotie-VVV's dergelijke contracten afsluit. 'Limburg' ligt goed in het buitenland. Steeg het buitenlands toerisme in Nederland in de jaren 1990-1993 met 14,5 procent, in Limburg was dit 16,3 procent. De provincie blijkt vooral in trek voor korte vakanties.