Marokko bevestigt nieuwe band met Israel

RABAT/ JERUZALEM, 2 SEPT. Marokko heeft gisteren bevestigd dat het een officiële vertegenwoordiging opent in Israel. Daarmee is het de tweede Arabische staat na Egypte die directe banden met de joodse staat onderhoudt.

Het officiële Marokkaanse persbureau MAP maakte gisteren eerst de vestiging bekend van een verbindingsbureau in Gaza, “bij Yasser Arafat, president van de staat Palestina”. Vervolgens werd de opening gemeld van een soortgelijk bureau in Tel Aviv, “in overeenstemming met de gebruiken en gewoonten die voortvloeien uit de diplomatieke conventie van Den Haag”. Israel zal een officiële vertegenwoordiging in Rabat openen.

In politieke en diplomatieke kringen in Rabat heerste geen enkele verbazing over deze ontwikkeling. De Marokkaanse koning Hassan II heeft jarenlang zowel achter de schermen als publiekelijk een belangrijke rol gespeeld bij de inspanningen het Israelisch-Arabische confict op te lossen. De laatste maanden heeft een reeks Israelische functionarissen Marokko bezocht en vice versa.

Premier Rabin en minister van buitenlandse zaken Shimon Peres brachten een jaar geleden, na de ondertekening van het Israelische-Palestijnse akkoord in Washington, ook al een officieel bezoek aan koning Hassan, Peres' tweede officiële bezoek aan Marokko. Bovendien bezoeken talrijke Israeliërs van Marokkaanse afkomst regelmatig Marokko voor religieuze festiviteiten. Bijna 10 procent van de Israeliërs is oorspronkelijk uit Marokko afkomstig. Marokko is het enige Arabische land waar nog een aanzienlijke joodse gemeenschap woont.

De onderlinge handel beloopt honderden miljoen dollars. Rabin en Peres zijn ook uitgenodigd voor een grote economische conferentie die eind oktober in Casablanca wordt gehouden.

Peres zei gisteren aan te nemen dat de Marokkaanse stap zijn uitwerking zal hebben op andere landen. “We werken hieraan.” Gespeculeerd wordt dat Tunesië op korte termijn het Marokkaanse voorbeeld zal volgen. (AFP, Reuter)