Laatste Nederlandse speelster naar huis

NEW YORK, 2 SEPT. Nicole Muns-Jagerman verloor gisteren in de tweede ronde van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen met 6-2, 3-6 en 6-3 van de 18-jarige Anna Smashnova, die is geboren in Rusland maar emigreerde naar Israel. De 27-jarige Muns-Jagerman, die als enige van zes Nederlandse speelsters in de eerste ronde had gewonnen, kwam in de laatste set uithoudingsvermogen tekort.

“Vroeger won je dit soort partijen op ervaring”, zei ze na de partij. “Maar al die jonge speelsters hebben nu fysiek toch meer in huis.” Muns-Jagerman, ooit nummer 43, staat nu 95ste op de ranglijst. Zolang ze haar plaats in de top-100 kan vasthouden en met een groepje samen kan reizen, gaat ze nog door. “Ik speel nog een of twee jaar. Als ik er geen plezier meer in heb, houd ik op. Tot die tijd probeer ik er financieel zoveel mogelijk uit te halen.”

Steffi Graf heeft haar tweede partij met speels gemak gewonnen. Ze versloeg de Amerikaanse Sandra Cacic met 6-2 en 6-0. De 17-jarige Lindsay Davenport, de nieuwe Amerikaanse ster bij de vrouwen, won met 6-1 en 6-2 van Pam Shriver. Mary Pierce kreeg tijdens haar partij tegen de Tsjechische Katarina Studenikova maagkrampen, maar de schade bleef beperkt tot één set: 6-3, 2-6 en 6-4.

Bij de mannen heeft Ivan Lendl, die de US Open drie keer won en acht keer op rij de finale haalde, zijn partij tegen de Duitser Bernd Karbacher moeten opgeven wegens een rugblessure. De 34-jarige Lendl, die met 6-4, 7-6 en 1-0 achterstond, heeft al maanden last van zijn rug. De toppers Sergi Bruguera en Todd Martin bereikten wel de derde ronde. Het 18-jarige Chileense talent Marcelo Rios verloor in drie sets van de als twaalfde geplaatste Wayne Ferreira.