Gist-Brocades en BASF combineren veevoederenzymen

Het Delftse biotechnologische concern Gist-Brocades intensiveert zijn samenwerking met het Duitse chemieconcern BASF. De twee ondernemingen voegen de ontwikkeling, produktie en verkoop van veevoederenzymen over de gehele wereld samen.

Met de bundeling willen de concerns marktleider in deze sector worden. BASF en Gist werkten al nauw samen bij de produktie en distributie van Natuphos, een enzym dat is ontwikkeld voor de veevoederindustrie om het fosfaatgehalte in mest te verminderen. Daarbij stonden de twee in een relatie van leverancier en afnemer/distributeur. BASF heeft vooral goede toegang tot de Duitse mengvoederindustrie en verzorgde voor Gist-brocades de marketing en distributie in Europa buiten Nederland. Gist zelf ontwikkelt en produceert de produkten. Nu wordt de samenwerking inniger en is een “partnercontract” opgesteld, waardoor beide hun activiteiten meer integreren en werken vanuit één strategie. Ook de ontwikkeling en de marketing van NSP-enzymen voor onder meer de pluimveevoeders valt onder de samenwerking.