Genieten van 'Magic' Johnson houdt nooit op

AMSTERDAM, 2 SEPT. Waarom is sportminnend Nederland niet massaal uitgelopen voor Earvin 'Magic' Johnson? Waarom krijgt hij hier niet de waardering die hem toekomt? Is het omdat hij basketbalt, omdat hij maar een basketballer is geweest? Was daarom de Sporthal Zuid in Amsterdam niet uitverkocht voor de exhibitiewedstrijd tussen de Magic All Stars en een Nederlands team?

Charisma, winnaarsbloed en magie zijn in deze drassige delta niet te bewonderen. Zeker niet zoveel als 'Magic' bijna twee jaar na zijn gedwongen afscheid als basketballer nog in zich heeft. Als gevolg van het bij hem ontdekte HIV-virus kan hij niet meer op het hoogste niveau spelen. Maar hij heeft allerminst aan uitstraling verloren. Eens magie, altijd magie.

Hij toert vanaf gisteren door Europa met een gezelschap van oud-profs. Enerzijds om de jeugd te wijzen op de gevaren van vrije sex, anderzijds om de jeugd te wijzen op de geneugten van basketbal. Het tweede geniet zijn voorkeur, omdat het eerste nu wel als bekend mag worden verondersteld. Johnson speelt voor zijn plezier, maar niemand zal kunnen zeggen dat hij zijn winnaarsgeest heeft verloren.

“Het zal een snelle wedstrijd worden”, zei hij woensdagochtend nog met een schaterlach na zijn aankomst op Schiphol. En iedereen lachte maar met hem mee. Want wanneer hij lacht, lacht iedereen. Wat een humor, dacht de een vol bewondering. Wat een gevoel voor promotie, dacht een ander met gevoel voor relativering. Maar het werd een snelle wedstrijd. Want zo wil 'Magic' het. Als hij een bal in zijn handen heeft, wil hij winnen. En hij won met 130-82.

Johnson holde, stuurde, passte, schreeuwde en ging fysieke middelen niet uit de weg. Dat hij dat nog kan! Is dat nog wel verantwoord, was een vraag die niemand durfde uitspreken. En hij scoorde, feilloos. De vrije worpen daalden geruisloos door de basket, de schoten van buiten de bucket vielen als door een computer geleid door de basket. Hij hijgde en pufte, want hij wilde laten zien dat hij wilde winnen. Met de wil van een grootheid.

In de tweede helft genoot hij als een oude ausputzer van de acties van zijn teamgenoten. Hoe zij de breekbare Nederlanders omverliepen. Soms trok hij nog even mee ten aanval. En dan liet hij zijn specialiteit zien: schijnbewegingen en gecamoufleerde passes en spelinzicht. Altijd was hij aanwezig om zijn medespelers aan te moedigen of luidruchtig op hun fouten te wijzen. Genieten van zo'n sportman houdt nooit op.

Vanaf de tribune vroegen jongens, meisjes en jonge vrouwen om aandacht. En dan antwoordde hij met een knipoog en een brede grijns. Maar nooit vergat hij het belang van de wedstrijd. Dat zo'n speler niet meer op het hoogste niveau speelt, is tragisch. Maar voor hem niet meer. “Ik ben happily retired. Het gevoel van onbehagen, de momenten dat ik de wedstrijden in de profliga miste, ben ik vorig jaar kwijtgeraakt”, zei hij eerder.

Hij had kunnen doorspelen als professional, nog kunnen schitteren als vroeger, of zoals tijdens de Olympische Spelen van Barcelona toen hij met andere grootheden als Michael Jordan, Larry Bird en Scottie Pippen deel uitmaakte van het Dream Team. Maar andere basketballers tekenden bezwaar aan te moeten spelen tegen een man die besmet is met het HIV-virus. Hij werd coach van zijn club de Los Angeles Lakers, maar hij kon de spanning niet aan.

Hij is nog mede-eigenaar van de club. Hij wil de Lakers aanzien geven, dat is zijn doel. Als een hommage aan de club waarmee hij triomfen vierde. “Toekomstplannen heb ik niet. Veel thuis met mijn vrouw en kinderen van het leven genieten. Wat kan een man zich meer wensen?” Wie zal hem tegenspreken.

En hij kan zo genieten van basketbal en van punten scoren. Gistermiddag gaf hij basketballes aan een twintigtal jongens en meisjes. Hij wilde ze leren hoe leuk het is te basketballen, te hollen met een bal en dan te scoren. Gisteravond toonde hij zijn eigen plezier. Hij wilde laten zien hoe leuk het is te basketballen, te hollen met een bal en dan te scoren. Hem te zien basketballen werkt aanstekelijk.

Wie zo goed kan basketballen, wie over zoveel charisma en winaarsbloed beschikt, zou onsterfelijk moeten zijn. Die zou weleens over magische krachten kunnen beschikken.

    • Guus van Holland