Ellen van Eldik

Galerie het Blauwhuis, Groenmarkt 9, Zutphen. T/m 25 september. do - zo 13-17 uur. Prijzen: ƒ 1.500,- tot ƒ 7.000,-.

De uitnodigingskaart voor de expositie van Ellen van Eldik in Zutphen ziet er verleidelijk uit. Het is een foto van een weelderige bos gladiolen op een tafel, met daarachter een fraaie tuin. 'Niet iedereen heeft een tuin', luidt het motto van de tentoonstelling, en het persbericht vermeldt verder dat de geexposeerde werken 'zijn ontstaan in haar atelier op een stuk bosgrond in Joppe (Gld.), waar Van Eldik schildert, fotografeert en een bijzondere bloementuin aanlegt'.

Reden om naar Zutphen af te reizen. Maar helaas, ik kon geen verband ontdekken tussen tuin, gladiolen en bosgrond enerzijds en de schilderijen anderzijds. Van Eldik werkt met acrylverf op ongeprepareerd doek, zodat de verf erin dringt en een wolkig fond ontstaat dat een sfeer van huisvlijt oproept: zelf gebatikte stof bijvoorbeeld, of een handgebreide trui van zelfgesponnen en geverfde wol. Grof en hard dus. Op zijn best kunnen we, denkend aan de tuin, de snoeren die zij in contrasterende kleuren op dit fond schildert interpreteren als groeiprocessen, hoewel ze daartoe eigenlijk onvoldoende leven in zich hebben.