Duitsland in de ban van 'Lottokoorts'

BONN, 2 SEPT. Duitsers praten dezer dagen over van alles. De verkiezingen, het weer begonnen voetbalseizoen, de vakantie, het uitzonderlijk goede weer, het vertrek van het Rode Leger uit Oost-Duitsland. Maar bovenal praten zij over de Lotto. Meer nog: Duitsland bevindt zich in een nagenoeg complete Lotto-koorts.

Niet minder dan 40 miljoen Duitsers, de helft van de bevolking dus, doet deze week mee aan de negende achtereenvolgende poging om de “Jackpot” van de West-Lotto te winnen. Dat lukt alleen als iemand behalve zes goed geraden cijfers óók het zogeheten “supergetal” goed heeft aangekruist. En omdat niemand daarin de afgelopen acht weken slaagde, en er dus slechts “eenvoudige” eerste prijzen van een paar miljoen te verdelen waren, is deze Jackpot intussen met een absoluut recordbedrag van 35 miljoen mark gevuld. Ter vergelijking: de recordwinst totnutoe dateert uit 1992, en beliep toen (op 28 maart) 16,4 miljoen mark.

Bij benzinestations, in tabak- en tijdschriftenwinkels, bij sportclubs en overal waar lottoformulieren (tot vanavond) kunnen worden ingevuld loopt het dus storm. In het winkeltje waar uw correspondent zijn buitenlandse kranten koopt stond vanmorgen om even over negen al een rijtje drukpratende mensen voor de lotto-balie. Wie morgen zowel de “sechs Richtigen” goed heeft als het supergetal mag - op voorwaarde er geen andere eerste-prijswinnaars zijn - zelfs rekenen op een slordige 50 miljoen, zo heeft de Lotto-centrale in Münster becijferd. Die centrale, lees: de minister van financiën, is zelf natuurlijk de allergrootste winnaar, maar dat terzijde.

Er is geen blad dat beter dan de boulevardkrant Bild weet wat de Duitsers bezighoudt. Bild houdt de Lotto-koorts dan ook al dagenlang op peil, deze week bijvoorbeeld ook door zulke beroemdheden als bondstrainer Berti Vogts en de smartlappenspecialist Peter Alexander de lezers te laten uitleggen hoe, met welke cijfers dus, ze de Jackpot kunnen knacken. Wie weet lukt dat morgen en raakt goklustig Duitsland dan weer enigszins koortvrij.

    • J.M. Bik