Duel tegen Luxemburg kennelijk te zwaar om de selectie te verfrissen

ROTTERDAM, 2 SEPT. De vriendenploeg die twee maanden geleden in de Verenigde Staten de harten van het Oranje-gezinde volk veroverde, mag voorlopig blijven voortborduren op de succesformule van bondscoach Advocaat. De wedstrijd tegen Luxemburg in de kwalificatieronde voor het Europees kampioenschap (volgende week woensdag) is kennelijk te zwaar om de selectie van het Nederlands elftal te verfrissen met jonge talent.

Ze zijn er nog allemaal: van De Wolf tot Van Vossen, van Valckx tot Ronald de Boer en van Witschge tot Bosman. Alleen de oudjes Wouters, Koeman en Rijkaard die al afscheid namen, alsmede de geblesseerden Bergkamp en Taument en de afgedankte Snelders zijn er niet bij in het Groothertogdom. Ook de geselecteerde Van Gobbel ontbreekt, omdat hij vanmorgen wegens een blessure het trainingskamp verliet. Maar het gezelschap dat de Amerikanen vergeefs met snel en sprankelend voetbal onvergetelijke uren probeerde te bezorgen blijft intact. Zoveel vertrouwen heeft Advocaat in zijn jongens.

“We hebben daar toch iets neergezet”, waagde De Goey onlangs nog voor een microfoon te zeggen met de overtuiging van een verwend kind. “De kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg is te belangrijk om veel nieuwe spelers te testen”, wist De Wolf nadat hij opnieuw een uitnodiging voor het Nederlands elftal had ontvangen. Hij heeft gelijk: Nederland zou weleens moeite kunnen hebben zich via Luxemburg, Noorwegen, Tsjechië, Malta en Wit-Rusland te plaatsen voor het Europees kampioenschap van 1996 in Engeland.

Misschien is Advocaat realistisch en zijn er gewoon geen grotere talenten dan De Wolf, Van Gobbel, Witschge, Bosman en Van Vossen. Hij hecht waarde aan zijn eigen inzicht en roept spelers als Ronald de Boer en van Vossen op die bij hun club inmiddels van positie veranderden of geen bal raken.

Opvallend is dat na het WK voor geen enkele belangrijke Nederlandse spelers in het buitenland belangstelling bestond. In tegenstelling bijvoorbeeld tot spelers uit België en met name Zwitserland. Bryan Roy en Ruud Gullit waren al voor het toernooi van club veranderd. De laatste zal nooit meer in het Oranje-shirt lopen. De beste Nederlandse voetballer voelt zich niet thuis tussen de vrienden van Advocaat. Hij heeft afgedaan voor het Nederlandse volk. Talent alleen is niet voldoende. Van zijn spel kunnen alleen nog Italianen genieten.

De bondscoach bevindt zich met zijn conservatieve houding in goed gezelschap. Want ook Vogts van Duitsland ziet na de blamerende uitschakeling van zijn ploeg op het WK weinig aanleiding zijn selectie te verversen. De oudjes mogen ondanks hun vertoonde gebreken blijven meeballen. Van Himst van België daarentegen riep enige jonge verdedigers op en stelde een daad door de op het WK falende maar bij PSV weer schitterende Nilis te vervangen door de ex-Braziliaan Oliveira met wie de bondscoach voor het toernooi in de VS nogal gebrouilleerd was.

Het lijkt angst voor een nederlaag tegen Luxemburg, waarop Advocaat zijn selectie baseerde. Maar het is vertrouwen. Vertrouwen omdat deze voetballers in zijn ogen op het WK niet hebben gefaald. Twintig minuten tegen België en Brazilië, geluksdoelpunten tegen Ierland en wat leuke acties tegen Marokko en Saoedi-Arabië en hoop, dat is waar Advocaat zijn vertrouwen vandaan haalt. Dat zou weleens in Luxemburg kunnen leiden tot arrogantie. Zo van: “Hier zijn wij, het elftal dat onterecht van de latere wereldkampioen Brazilië heeft verloren.”

De selectie is als volgt:

Van der Sar, Blind, Frank de Boer, Ronald de Boer, Van Vossen, Overmars (Ajax), De Goey, De Wolf, Witschge (Feyenoord), Numan (PSV), Bosman (Anderlecht), Jonk (Inter Milaan), Winter (Lazio Roma), Roy (Nottingham Forest) en Valckx (Sporting Lissabon).

In navolging van het Nederlands elftal telt ook de selectie van Jong Oranje nauwelijks verrassingen. De ploeg van bondscoach Israel komt dinsdag 6 september in Alzette uit tegen de jeugd van Luxemburg. Het is de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK.

Selectie: Davids, Reiziger, Reuser (Ajax), Moens (Excelsior), Koning (FC Den Haag), Roorda (FC Groningen), Vierklau (FC Utrecht), Van Bronckhorst (Feyenoord), Rorije (Go Ahead Eagles), Van Burik (NAC), Fuchs, Hoekstra, Playfair (PSV), Makaay (Vitesse), Ooyer (Volendam) en Laros (Willem II).

    • Guus van Holland