BOURGONDISCHE SPISE

Het boekje draagt het wapen van het Bourgondisch-Habsburgse hof. De volledige titel luidt: 'Een notabel boecxken van cokeryen het welc bewijst alle spise te bereiden elc na sinen staet het si inbruylochten in feesten bancketten oft ander maeltyden besondere en het es eenen ieghelijcken van grooten noode te hebben die sijn dinghen ter eeren doen wilt'.

Voor het eerst wordt er binnenkort uit dit bijzondere eerste kookboek dat in de Nederlandse taal verscheen en dat circa 1514 door Thomas vander Noot in Brussel werd uitgegeven gekookt en gegeten. Vanaf 28 september wordt er op acht achtereenvolgende vrijdagen in restaurant David en Goliath van het Historisch Museum in Amsterdam Bourgondisch gedineerd. Het diner wordt opgeluisterd met laat-Middeleeuwse muziek gespeeld door Boggars Banquet. Tussen de gangen door zal culinair historicus Joop Witteveen of culinair journalist Johannes van Dam iets over de historische en culinaire aspecten van de gerechten vertellen. De kosten van deze voor iedereen toegankelijke diners, waarvoor men zich dient op te geven, bedragen ƒ 95,- per couvert (dranken inbegrepen). Ter gelegenheid van de Bourgondische Diners verschijnt een nieuwe uitgave van dit 'Notabel boecxken', met een inleiding van Prof. dr. Ria Jansen-Sieben uit Brussel, in leesbare typografie. Deze uitgave, die werd verzorgd door Marleen van der Molen-Willebrands gaat vergezeld van een fotografische herdruk van de oorspronkelijke tekst. Samen kosten ze ƒ 25,-. Voor inlichtingen en aanmeldingen kan men zich wenden tot: Museumdiner, Binnenkadijk 237, 1018 ZG Amsterdam, tel.: 020 - 6275794. Fax: 6223754. Wat er op het Bourgondisch menu staat mag in deze rubriek alvast verklapt worden:

- Roffioelen van Wermoese, ravioli met wilde spinazie, peterselie en oude kaas.

- Galentijn van Visch, een rins gerecht van gestoofde paling en snoekbaars.

- Een oostelijcke Spise van Calfsvleesch en jonge Hoenderen, lepelkost op basis van amandelen en rozewater met stukjes kalfsvlees en kip

- Willbraet met Paveraet oft Bipeper, Hertefilet met een saus van de jus van het gestoofde vlees gebonden met broodkruim, fijngewreven lever en uien

- Capuynpastey, pastei van Noordhollandse Blauwen pruimedanten en krenten

- Gestoofde Spijnaersse, kort gestoofde spinazie met gember en hard gekookte eieren

- Roffioelen van Appelen ende van Noten, dunne pannekoekjes gevuld met appel- en nootmengsel

- Hypocras, rode gezoete, met kalmoes, cardamom, kruidnagel, korianderzaad, rozemarijn, laos, kaneel en gember gekruide wijn

- Amandeldragees en geconfijte gember

Omdat de recepten nog even geheim blijven maakte ik een 20e eeuwse variant op de 16e eeuwse Spijnaersse. Het recept is voor 4 personen:

SPINAZIE MET GEMBER EN EIEREN

500 gram wilde spinazie 4 eieren stukje gemberwortel van 1/2 centimeter olie boter zout

Hak de geschilde gemberwortel klein. Verhit olie in een royale pan of wok en doe hier de gemberstukjes in. Doe de goed gewassen spinazie in de pan en schep de spinazie tijdens het bakken steeds om. Voeg zout naar smaak toe. Klop de eieren met een snufje zout los. Smelt een klontje boter in een koekepan en bak van de eieren een dikke omelet, die vervolgens in vieren wordt gesneden. Verdeel de warme spinazie over de borden en leg hier een kwart omelet bovenop.

    • Anne Scheepmaker