Boeken op komst; Grote romans, minder poëzie

Het najaar van 1994 belooft, afgezien van een aantal non-fictieboeken over de Tweede Wereldoorlog en Prozac, in de eerste plaats een romanseizoen te worden. Uiteraard wordt er weer een nieuwe titel aangekondigd van de nog altijd uiterst produktieve Willem Brakman, dit keer over een dwerg in de functie van hofnar. Maar ook schrijvers die minder geregeld publiceren, hebben de afgelopen tijd romans voltooid.

Het seizoen begint deze week meteen goed, met een presentatie in het Stedelijk Museum van Het meesterstuk, de eerste roman van de dichteres Anna Enquist. Haar boek, geënt op het dramatische schema van Mozarts Don Giovanni, bevat het sensuele verhaal van een kunstschilder die een onverzadigbare honger naar vrouwen heeft. Daarna volgen romans van, onder veel anderen, Gerrit Krol, Renate Dorrestein, M.M. Schoenmakers, Kees Ouwens, Mariët Meester, Joost Zwagerman, Jef Geeraerts, Dirk van Weelden, Mensje van Keulen, A. Alberts, Willem Jan Otten en Frank Martinus Arion.

Veel aandacht zal zonder twijfel het eind deze maand verschijnende Indische duinen van Adriaan van Dis krijgen, thematisch het vervolg op zijn debuut Nathan Sid. De roman schetst de ingewikkelde familieverhoudingen van een Indisch repatriantengezin dat terechtkomt in de Noordhollandse duinstreek.

Een ander boek dat nu al nieuwsgierig maakt is het in oktober verschijnende Asbestemming - een requiem van A.F.Th van der Heijden. Het werd geschreven naar aanleiding van de dood van Van der Heijdens vader, in 1993, en is een nog niet eerder beproefde combinatie van een rouwzang voor de overledene en een onderzoek naar diens grillige levensloop.

Onder de historische romans die zijn aangekondigd, mag veel worden verwacht van de Belgische schrijfster Elisabeth Marain (1943) die eerder in haar eigen land grote bekendheid verwierf met de romans Het tranenmeer en Rosalie Niemand. Bij de Nederlandse uitgeverij Arena komt zij met het eerste deel van een groots opgezette trilogie over de Eerste Wereldoorlog, Cyclus der legenden. Het nu verschijnende deel speelt zich af in Brussel aan de vooravond van de grote oorlog, wanneer men het dreigende gevaaar nog met betogingen denkt te kunnen tegengaan.

Hoogtepunt van het najaar zou wel eens de verschijning kunnen zijn, in november, van Belladonna van Hugo Claus. Over de inhoud van deze nieuwe grote roman bestaat op dit moment ook op de uitgeverij nog grote onzekerheid. Het manuscript moet nog altijd worden ingeleverd. Het enige wat zeker lijkt, is de titel en de dikte: minstens vierhonderd bladzijden.

Bij de debutanten zet zich de trend door dat er minder nieuwe namen worden gepresenteerd, die echter wel aanmerkelijk meer aandacht van de uitgever krijgen dan vroeger. Het deze week verschenen romandebuut Ave verum corpus van de 24-jarige Désanne van Brederode gaat bijvoorbeeld vergezeld van een persoonlijke brief van haar uitgever, die er op wijst dat dit debuut er tussen de 750 manuscripten die hij afgelopen jaar las, duidelijk is uitgesprongen. Uitgeverij Contact brengt zijn vier debutanten van dit najaar in zeer kostbare, gebonden edities. De Arbeiderspers start deze maand een grootscheepse 'debutantenactie', waarbij de nu nog onbekende Arie Storm (1963) en Hans Dekkers (1954) met paginagrote advertenties, persmappen en een debutantencafé voor het voetlicht worden gebracht. Uitgeverij Van Oorschot, tenslotte, hanteert weer een andere methode. Zij wijst erop dat de inmiddels overleden debutant Bert Weijde (1932-1986), bevriend was met de schrijvers J.J.Voskuijl en Frida Vogels. In het postuum verschijnende, door Vogels geredigeerde Onder het ijs heeft hij nu als derde van het verbond zijn visie gegeven op het merkwaardige vriendenclubje dat in Bij nader inzien en De Harde Kern figureert.

Veel jonge schijvers van dit ogenblik zullen te vinden zijn in de De Daad, een bundeling jong proza van schrijvers als Ronald Giphart, Arnon Grunberg, Hermine Landvreugd, Joris Moens, Don Duyns en Mustafa Stitou, die wordt samengesteld door Arena-coryfee Josien Laurier en Knipscheer-uitgever en Zoetermeer-redacteur Rob van Erkelens.

Bij de poëzie lijkt de boekhandel zich nog maar langzaam te herstellen van de grote dichtgolf die het afgelopen voorjaar tijdens de Boekenweek over het land is geslagen. Het aantal aangekondigde titels is hier maar een fractie van wat het een half jaar gelden was. Belangrijk poëzie-uitgaven die op stapel staan zijn Van de maltentige losbol, een bundel die Lucebert kort voor zijn dood voltooide, een nieuw werk van de grote Belg Leonard Nolens, getiteld Honing en as en Van lente en sterfte van Hans Tentije.

In de afdeling vertalingen zet de trend zich door dat uitgevers, uit vrees voor buitenlandse concurrentie, steeds vaker proberen hun boeken als wereldprimeur te laten verschijnen. Eind deze maand hoopt Prometheus als eerste uitgever ter wereld deel I van de Memoires van Doris Lessing te brengen, alsmede de nieuwe roman van Nadine Gordimer. Een maand later wordt een andere wereldprimeur Umberto Eco's roman Het eiland van de vorige dag, het verhaal van een Robinson Crusoë-achtige figuur uit 17de eeuw.

Het hoogste gehalte aan vertaalde kwaliteit is dit najaar waarschijnlijk te vinden bij de kleine Bredase uitgeverij De Geus. Daar staan onder andere op het programma de in Newfoundland spelende roman Scheepsberichten van de Amerikaanse Pulitzerprijs-winnares E.Annie Proulx, de in Frankrijk alom geprezen geromantiseerde biografie van de oologsfotografe Lee Miller door de nieuwkomer Marc Lambron, de anti-oologsroman Het verdriet van Vietnam van de Noordvietnamees Bao Ninh, en een nieuw deel uit de in Engeland spraakmakende oorlogstrilogie over de Eerste Wereldoorlog van Pat Barker.

Nu bijna alle literatuurgebieden in het Nederlands toegankelijk zijn gemaakt, is te hopen dat ook de Friese literatuur hier enigszins doordringt. Dat zou kunnen via de tweetalige bundel Vreemde kusten/Frjemde kusten van de prachtige Leeuwarder dichter en declamator Tjêbbe Hettinga, in de vorig jaar zo succesvol gestarte poëziereeks van uitgeverij Atlas. Een andere toegangspoort kan de tweetalige 'spiegel' van de Friese poezie van de zeventiende eeuw tot nu zijn, met werk van klassieken als Obe Postma, Pieter Jelles Troelstra en D.A.Tamminga, naast dat van moderneren als Hettinga en Eppie Dam.

Het najaar zal geheel in stijl door De Bezige Bij worden afgesloten: met een bundel kerstgedichten van de Russische Nobelprijswinnaar Joseph Brodsky.

Boeken op komst

Hans Aarsman Twee hoofden, één kussen. Roman. Uitg. Van Gennep

A.Alberts De dreiging. Roman. Uitg. Van Oorschot

Hans Andreus Het overige werk. Dramatisch werk, vertalingen en interviews. Uitg. Bert Bakker

Frank Martinus Arion De laatste vrijheid. Roman. Uitg. De Bezige Bij.

Belcampo Verzameld Werk, 3 dln. Uitg. Querido

Anna Blaman Een leven in brieven. Brieven. Uitg. Meulenhoff

Willem Brakman Een goede zaak. Roman. Uitg. Querido

Martin Bril De muur van Drum. Novelle. Uitg. De Bezige Bij

Jeroen Brouwers De vervulling - een monoloog. Novelle. Uitg. Herik

Herman Brusselmans Het oude nieuws van deze tijden. Roman. Uitg. Prometheus

Hugo Claus Belladonna. Roman. Uitg. De Bezige Bij

Hans Dekkers Begrafenis van de sardine. Roman, debuut. Uitg. De Arbeiderspers

Max Dendermonde 228 Seconden van stilte. Een Arnhemverhaal. Uitg. De Prom

Adriaan van Dis Indische duinen. Roman. Uitg. Meulenhoff

Renate Dorrestein Addergebroed. Roman. Uitg. Contact

Jef Geeraerts Nachtvogels. Roman. Uitg. Meulenhoff

Miriam Guensberg De luchtfietser en de bloemendief. Roman. Uitg. L.J. Veen

Jac. van Hattum Verzamelde werken. Verhalen. Uitg. Van Oorschot

Kristien Hemmerechts Veel vrouwen, af en toe een man. Roman. Uitg. Atlas

Rudi Hermans Liefdesverklaringen. Roman. Uitg. Manteau

A.F.Th. van der Heijden Asbestemming, een requiem. Roman. Uitg. Querido

Marijke Höweler De waarheid houdt van vrolijke gezichte. Verhalen. Uitg. Atlas

Emma Huismans Sonate voor een wraak. Roman. Uitg. Nijgh & Van Ditmar

Mensje van Keulen De rode strik. Roman. Uitg. Atlas

Christien Kok. Verzameld leven. Verhalen. Uitg. Querido

Gerrit Krol. Okoka's Wonderpark. Roman. Uitg. Querido

Hermine Landvreugd Dode eend. Novelle. Uitg. De Bezige Bij

Herman Leenders Het mennegat. Verhalen, debuut. Uitg. De Arbeiderspers

Gerry van der Linden Wind. Roman. Uitg. Nijgh & Van Ditmar

Elisabeth Marain Cyclus der legenden (trilogie) dl.1: De vluchtelingen. Roman. Uitg. Arena.

Nicolaas Matsier Westerpark. Novelle. Uitg. De Bezige Bij

Mariët Meester Bokkezang. Roman. Uitg. Meulenhoff

Adriaan Morriën De vinger van een dooie mof. Verhalen en miniaturen. Uitg. Van Oorschot Maarten Mourik Brandenburgs Requiem. Oorlogskroniek/Novelle. Uitg. Conserve

Willem Jan Otten Ons mankeert niets. Roman. Uitg. Van Oorschot

Kees Ouwens Een twee drie vier... Roman. Uitg. Meulenhoff

Didi de Paris Voyeur. Verhalen. Uitg. In de Knipscheer

Ludo Pieters Het tweede Baltische eskader. Verhalen. Uitg. Meulenhoff

Bart Plouvier Het gelag. Roman. Uitg. Nijgh & Van Ditmar/Dedalus

Jean-Pierre Plooij Het landgoed. Roman. Uitg. Meulenhoff

Chaja Polak Stenen halzen. Roman. Uitg. Arena

Sybren Polet. Het gepijnigde haar. Verhalen. Uitg. De Bezige Bij

Ethel Portnoy Overal thuis. Reisverhalen. Uitg. Meulenhoff

Anil Ramdas. Het besluit van Mai. Novelle. Uitg. De Bezige Bij

Brigitte Raskin De eeuw van de ekster. Documentaire roman. Uitg. Meulenhoff/Kritak

Lydia Rood Offerande. Roman. Uitg. Prometheus

M.M. Schoenmakers De spookkrabben. Roman. Uitg. De Bezige Bij

Henry Sepers De kunstenaars. Roman. Uitg. De Arbeiderspers

Maria Stahlie Het beest met de twee ruggen. Roman. Uitg. Prometheus

Arie Storm Hémans duik. Roman, debuut. Uitg. De Arbeiderspers

Anne Vegter. Ongekuiste versies. Verhalen. Uitg. Querido

Jacq Vogelaar Weg van de pijn. Roman. Uitg. De Bezige Bij

Hans Warren Geheim Dagboek 1977-1978. Uitg. Bert Bakker

Peter Weber De weermaker. Roman. Uitg. Arena.

Dirk van Weelden Antonius Servadac. Novelle. Uitg. De Bezige Bij

Tommy Wieringa Dormantique's manco. Roman, debuut. Uitg. In de Knipscheer

Bert Weijde Onder het ijs. Verhalen. Uitg. Van Oorschot

Ivan Wolffers Het gevangen beeld. Roman. Uitg. Contact

Koos van Zomeren Het eeuwige leven. Columns. Uitg. De Arbeiderspers

Joost Zwagerman De buitenvrouw. Roman. Uitg. De Arbeiderspers

Poëzie

Beatrijs Vertaald door Willem Wilmink. Editie Theo Meder. Uitg. Bert Bakker

Pieter Boskma Simpel heelal. Uitg. In de Knipscheer Arno Breekveld Zeppelin. Uitg. Contact

Boudewijn Büch Verzamelde gedichten. Uitg. Atlas

Herman de Coninck Schoolslag. Uitg. De Arbeiderspers

Jules de Corte Ik ben je reisgenoot. Uitg. Nijgh en van Ditmar

Arjen Duinker De gevelreiniger en anderen. Uitg. Meulenhoff

Gust Gils Mijn plichtvergeten werk. Uitg. De Bezige Bij

Luuk Gruwez Vuile manieren. Uitg. De Arbeiderspers

Tsjêbbe Hettinga Vreemde kusten / Frjemde kusten. Tweetalig. Uitg. Atlas

Erik Heyman Dagmaat. Uitg. De Arbeiderspers

P.C. Hooft Lyrische poëzie. Uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep

René Huigen Laatste gedichten. Uitg. Voetnoot

Jan Kuijper Barbarismen. Sonnetten. Uitg. Querido

Sjoerd Kuyper Zeepziederij De Adelaar. Uitg. L.J. Veen

Arthur Lava Bravissimo! Uitg. Voetnoot

Joke van Leeuwen Laatste lezers. Uitg. Querido

Lucebert Van de maltentige losbol. Uitg. De Bezige Bij

K. Michel Boem de nacht. Uitg. Meulenhoff

Jasper Mikkers De verdwijning. Uitg. Querido

Leonard Nolens Honing en as. Uitg. Querido

J.W. Schulte Noordholt Aan mijn tongval te horen. Uitg. De Prom

Spiegel van de Friese poëzie van de zeventiende eeuw tot heden Samengesteld door Teake Oppewal en Pier Boorsma. Uitg. Meulenhoff Mustafa Stitou Mijn vormen. Debuut. Uitg. Arena

Hans Tentije Van lente en sterfte. Uitg. De Harmonie

Theo Verhaar Uitzaaiingen. Uitg. De Harmonie

Eriek Verpale Nachten van Beiroet. Uitg. De Arbeiderspers

Nachoem M. Wijnberg Is het dan goed. Uitg. De Bezige Bij

Willem Wilmink Kinderen. Meer dan honderd gedichten. Uitg. Prometheus

Essay's

Benno Barnard Door God bij Europa verwekt. Uitg. Atlas

Roel Bentz van den Berg De luchtgitaar. Uitg. Meulenhoff

August Hans den Boef (red.) In de broek van de vijand. Anti- en pro-Duitse verhalen en fragmenten uit het werk van o.a. A.F.Th. van der Heijden, Piet Grijs, Willem Brakman. Uitg. Arena

Philo Bregstein Terug naar Litouwen. Sporen van een joodse familie. Uitg. Van Gennep Jeroen Brouwers Vlaamse leeuwen. Uitg. De Arbeiderspers

Willem Frederik Hermans Malle Hugo. Vermaningen en beschouwingen. Uitg. De Bezige Bij

Jan Paul Hinrichs Van Nachtwacht tot Huizinga. Russische dichters over Nederland. Uitg. Plantage

Gerrit Komrij De buitenkant. Een abecedarium. Uitg. De Arbeiderspers

Rutger Kopland Het mechaniek van de ontroering. Uitg. Van Oorschot

Tom Lanoye Maten en gewichten. Uitg. Prometheus

Wam de Moor Een Hollands orakel. Over Maarten 't Hart. Uitg. De Arbeiderspers

Carel Peeters Conflictstof. Over literatuurkritiek. Uitg. De Harmonie

Henk Pröpper Intiem Nederland. Uitg. Prometheus

Ida de Ridder Willem Elsschot, mijn vader. Memoires. Uitg. Nijgh & Van Ditmar

Kees Verheul Het mooiste van alle dingen. Uitg. Querido

Vertaald proza

Isabel Allende Luister, Paula. Roman. Uitg. Wereldbibliotheek

Ivo Andric De brug over de Drina. Roman. Uitg. Prometheus

Aristofanes Vrouwenstaking / Vrouwenfeest / Vrouwenpolitiek. Drie komedies. Uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep

Roberto Arlt De vlammenwerpers. Roman. Uitg. Coppens & Frenks

Margaret Atwood e.a. Lesbische verhalen. Uitg. Anthos

Paul Auster Mr. Vertigo. Roman. Uitg. De Arbeiderspers

Pat Barker Het oog in de deur. Roman. Uitg. De Geus Pierre

Bergounioux Dat waren wij. Roman. Uitg. Van Oorschot

M.A. Boelgakov Verzamelde werken deel I. Uitg. Van Oorschot

I.A. Boenin Verzamelde werken deel I. Uitg. Van Oorschot

Alain de Botton De romantische school. Roman. Uitg. Atlas

Harold Brodkey Profane vriendschap. Roman. Uitg. Arena

Robert Olen Butler Fluisteringen. Roman. Uitg. Bodoni

Veza Canetti Geduld baart rozen. Verhalen. Uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep

Cormac McCarthy Kind van God. Roman. Uitg. De Arbeiderspers

Jonathan Coe Het moordende testament. Roman. Uitg. Meulenhoff

Paulo Coelho De alchemist. Roman. Uitg. De Arbeiderspers

Douglas Coupland Leven na God. Verhalen. Uitg. Meulenhoff

Jenny Diski Oom Aap. Roman. Uitg. Atlas

Alfred Döblin De moord op een boterbloem en andere verhalen. Uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep

Duoduo

Tatoeages. Verhalen. Uitg. Meulenhoff

Umberto Eco Het eiland van de vorige dag. Roman. Uitg. Bert Bakker

Buchi Emecheta Kehinde en de geest van Taiwo. Roman. Uitg. In de Knipscheer

Shusaku Endo Diepe rivier. Roman. Uitg. Prometheus

Gustav Ernst Lente in de Via Condotti. Novelle. Uitg. De Prom

Dennis McFarland Blindenschool. Roman. Uitg. Anthos.

Janet Frame Uilen roepen. Roman. Uitg. De Geus

Albert French Billy. Roman. Uitg. Balans

Marilyn French Dagboek van een slavin. Novelle. Uitg. Meulenhoff

Eduardo Galeano Dolende woorden. Verhalen. Met prenten van J. Borges. Uitg. Van Gennep Gamaal al-Ghitani Onrust in de Saffraanstaag. Roman. Uitg. Ambo

J.W. von Goethe Verdichting en waarheid. Autobiografie. Uitg. Ambo

Ivan Gontsjarov Oblomov. Roman. Uitg. L.J. Veen

Nadine Gordimer Niemand die mij vergezelt. Roman. Uitg. Bert Bakker

Irina Grivnina De Generaalsdochter. Roman. Uitg. Nijgh & Van Ditmar

Romesh Gunesekera RIF. Roman. Uitg. Nijgh & Van Ditmar

Lars Gustafsson De namiddag van een tegelzetter. Roman. Uitg. De Bezige Bij

Joseph Heller Sluitingstijd. Roman. Uitg. Anthos

Wolfgang Hilbich 'Ik'. Roman. Uitg. Goossens/Manteau

Edgar Hilsenrath De terugkeer van Jossel Wasserman. Roman. Uitg. Bodoni

Shere Hite Ariadne & Jupiter. Een goddelijke komedie. Roman. Uitg. Arena

Peter Hoeg Smilla's gevoel voor sneeuw. Roman. Uitg. Meulenhoff.

Bohumil Hrabal De tedere barbaar. Roman. Uitg. Bert Bakker

Jevgeni Jevtoesjenko Sterf niet voor je dood. Roman. Uitg. De Prom

Denis Johnson Jezus' Zoon. Verhalen. Uitg. In de Knipscheer

Erica Jong Vrees voor vijftig. Memoires. Uitg. De Prom

James Joyce Ulysses. Uitg. De Bezige Bij

Ismail Kadare Maannacht. Roman. Uitg. Van Gennep

Ken Kesey Wild West Rodeo. Roman. Uitg. Bert Bakker

Thomas Mann De Toverberg. Roman. Uitg. De Arbeiderspers

Armistead Maupin Nog meer verhalen van de stad; Wederhelft. Roman. Uitg. Contact

Prosper Mérimée Carmen. Novelle. Uitg. L.J. Veen

Malika Mokeddem De ontheemde. Roman. Uitg. Bodoni

Antonio Muños Molina Ruiter in de storm. Roman. Uitg. De Geus

V.S. Naipaul Een weg in de wereld. Roman. Uitg. Atlas

Taslima Nasrin Lajja - Schaamte. Roman. Uitg. De Kern

Luigi Pirandello Donna Mimma. Novellen voor een jaar, deel 11. Uitg. Coppens & Frenks Alvaro Pombo De held van de mansardes van Mansard. Uitg. Menken Kasander & Wigman

E. Annie Proulx Scheepsberichten. Roman. Uitg. De Geus

Raymond Queneau Pierrot. Roman. Uitg. De Bezige Bij

Jean Racine Andromache - Brittanicus - Phaedra. Treurspelen. Uitg. Van Gennep

Salman Rushdie Oost, West. Verhalen. Uitg. Contact

Juan José Saer Niemand niets ooit. Roman. Uitg. Prometheus

George Sand Indiana. Roman. Uitg. De Geus

Ana Sebastián Dieven van de tijd. Roman. Uitg. Thoth

Riana Scheepers Dulle griet. Verhalen. Uitg. Prometheus

William Shakespeare Maat voor maat; Timon van Athene. Vert. Gerrit Komrij. Uitg. Bert Bakker

Carol Shields De Steen-dagboeken. Roman. Uitg. De Geus

Isaac Bashevis Singer Schorem. Roman. Uitg. De Arbeiderspers

Art Spiegelman Maus, vertellingen van een overlevende. Nieuwe vertaling en vormgeving. Uitg. De Harmonie

Rose Tremain De gift van de koning. Roman. Uitg. Contact

Crétien de Troyes Ywein, de ridder met de leeuw. Roman, in prozavertaling. Uitg. Van Oorschot

Frederic Tuten Kuifje in de Nieuwe Wereld. Roman. Uitg. De Arbeiderspers

John Updike Brazilië. Roman. Uitg. De Arbeiderspers

Mario Vargas Llosa De vis in het water. Autobiografie. Uitg. Meulenhoff De vertellingen van duizend-en-een-nacht Deel 5 en 6. Uitg. Bulaaq-Kritak

Voltaire Candide. Uitg. L.J. Veen

Fay Weldon Uit elkaar. Roman. Uitg. Contact

Jeanette Winterson Kunst & leugens. Roman. Uitg. Contact

Vertaalde poëzie

Breyten Breytenbach Landschappen van onze tijd, vermaakt aan een beminde. Uitg. Meulenhoff

Emily Dickinson Liefdesgedichten. Uitg. De Prom

Günter Grass Van horen zeggen. Uitg. Meulenhoff

Zbigniew Herbert Rapport uit een belegerde stad en andere gedichten. Uitg. De Bezige Bij Prudentius Getijden. Uitg. Ambo

Vergilius De herdersfluit. Bucolica. Uitg. Goossens

Vertaalde essays

Aurelius Augustinus Over de vrije wilskeuze. Uitg. Ambo

Apuleius Pronkpassages / Demonen. Uitg. Athenaeum-Polak & Van Gennep

Baudelaire De salon van 1845 / Het klassiek museum van de bazar Bonne Nouvelle. Uitg. Voetnoot

Samuel Beckett e.a. Addenda. Bij Samuel Beckett (Perspectieven). Historische Uitgeverij

Saul Bellow Van een vaag verleden naar een onzekere toekomst. Uitg. Bert Bakker. John Berger En onze gezichten, mijn hart, vluchtig als foto's. Uitg. De Bezige Bij Marguerite Duras Schrijven. Uitg. Van Gennep

Umberto Eco Europa en de volmaakte taal. Uitg. De Arbeiderspers

Milan Kundera Verraden testamenten. Uitg. Ambo

Friedrich Nietzsche Over de toekomst van ons onderwijs. Historische Uitgeverij

Camille Paglia Vamps en Tramps. Uitg. Prometheus

Octavio Paz De dubbele vlam. Over liefde en erotiek. Uitg. Meulenhoff

Odile Redon Confidenties van een kunstenaar. Uitg. Balans

Joseph Roth Reis door Rusland. Uitg. Bas Lubberhuizen

Diversen

Carel Blotkamp e.a. De vervolgjaren van De Stijl 1922-1932. Uitg. L.J. Veen

Henk van Gelder De tekenaar. Jo Spier (1900-1978). Uitg. Nijgh & Van Ditmar

J.J. Oversteegen Gemunt op wederkeer. Het leven van Cola Debrot vanaf 1948. Biografie, dl. 2. Uitg. Meulenhoff

Reinold Vugs F. Bordewijk. Een biografie. Uitg. De Prom

Gert Jan de Vries Ik heb geen verstand van poëzie. G.A. van Oorschot als uitgever van poëzie. Uitg. Van Oorschot.

    • Reinjan Mulder