Autoverkopen in Japan sterk omhoog

TOKIO, 2 SEPT. Voor het eerst in vier jaar is de verkoop van auto's in Japan met meer dan 10 procent gestegen. Volgens analisten betekent dit mogelijk dat de vraag zich geleidelijk maar zeker herstelt en dat het dieptepunt van de recessie voorbij lijkt.

Volgens de vereniging van autodealers zijn de verkopen van personenauto's, vrachtauto's en autobussen in augustus vergeleken met diezelfde maand in 1993 met 12 procent gestegen tot een totaal van 295.283. De stijging was de grootste sinds de toename met 11,5 procent die in augustus 1990 nog werd geregistreerd. De organisatie verwacht ook voor deze maand een sterke stijging. Toyota, de grootste autoproducent van Japan, zag zijn verkopen met 15 procent toenemen, tegen een marginale stijging van 0,3 procent in juli. Nissan daarentegen moest nog een daling van 3 procent incasseren. Volgens marktexperts komt dat omdat deze producent op het ogenblik geen populaire modellen zou hebben. Ook de Japanse elektronica-industrie heeft een sterkrere vraag naar zijn produkten gerapporteerd. (AP)