Amerikanen in Oeral voor manoeuvres met Russen

MOSKOU, 2 SEPT. Tweehonderdvijftig Amerikaanse militairen zijn gisteren in Totsk in de zuidelijke Oeral aangekomen voor gezamenlijke Russisch-Amerikaanse manoeuvres. De manoeuvres, die vandaag begonnen en negen dagen zullen duren, zijn de eerste Russisch-Amerikaanse militaire oefeningen in de geschiedenis.

De Amerikaanse minister van defensie, Perry, woont vandaag het begin bij van de oefening 'Peacekeeper 94'. De Amerikaanse infanteristen zullen met Russische militairen vredestaken uitvoeren met het oog op toekomstige gezamenlijke vredesoperaties: ze oefenen in technische en operationele procedures, zetten patrouilles uit, bouwen tentenkampen voor vluchtelingen en begeleiden humanitaire konvooien.

Ondanks dit vreedzame en humanitaire karakter zijn deze eerste gezamenlijke Russisch-Amerikaanse manoeuvres omstreden. Nationalisten en communisten hebben geprotesteerd en ook conservatieven zijn niet gelukkig met de komst van Amerikaanse militairen naar Rusland. Een groep nationalisten vertrok gisteren per trein uit Moskou naar Totsk om er tegen de manoeuvres te protesteren. (Reuter)