ALM onder verscherpt toezicht VS

ROTTERDAM, 2 sept. De rijksluchtvaartdienst van de Nederlandse Antillen en die van vier andere landen staan onder verscherpt toezicht van de Amerikaanse rijksluchtvaardienst FAA. Bovendien mogen vliegtuigen van negen landen niet meer in het luchtruim van de VS vliegen voordat een aantal veiligheidsproblemen zijn opgelost.

Het gaat hier om de luchtvaartmaatschappijen van Bedlize, de Dominicaanse Republiek, Gambia, Ghana, Honduras, Nicaragua, Paraguay en Zaïre. Behalve de luchtvaartdienst van de Nederlandse Antillen heeft de Federal Aviation Administration ook die van Bolivia, El Salvador en Guatemala de wacht aangezegd.

In het rapport van de Amerikaanse luchtvaartdienst staat: “De FAA heeft de desbetreffende burgerluchtvaart-autoriteiten onderzocht en tekortkomingen geconstateerd. (...) Tijdens onderhandelingen over het wegwerken van die gebreken is het de luchtvaartmaatschappijen - van de Nederlandse Antillen, Bolivia, El Salvador en Guatemala - toegestaan op kleine schaal vluchten naar de VS uit te voeren, dit alles onder toezicht van de FAA.”

De Antiliaanse Luchtvaart Maatschappij (ALM) vliegt nu nog éénmaal per dag op de Verenigde Staten. De ALM weet echter nog niets van het FAA rapport, zo meldde R. Mintjol, station-manager op Curaçao bij de ALM vanochtend.

Medewerker Henk Houtman van de Nederlandse Rijksluchtvaartdienst wil zich niet uitspreken over zijn Antiliaanse collega's. “Ik ben niet thuis in hun organisatie. Wat ik wel weet is dat de vliegtuigen van de Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij zeker niet in slechte staat verkeren. Ze hebben goed materieel, goed personeel.”

Volgens een studie van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing zal de veiligheid van de luchgtvaart de komende twintig jaar sterk achteruit gaan tenzij de industrie veel meer doet aan het voorkomen van ongelukken door de veiligheid van toestellen te verhogen.