Albanië vraagt om druk op Grieken en wil een dialoog

TIRANA, 2 SEPT. De Albanese president, Sali Berisha, heeft gisteren een aantal regeringsleiders gevraagd Griekenland onder druk te zetten, opdat dit land ophoudt met de massadeportaties van Albanese illegalen. Volgens Berisha is de Griekse regering uit op de omverwerping van de regering in Tirana.

Berisha schreef de leiders van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en de landen van de Europese Unie met een verzoek “bij de Griekse regering te interveniëren opdat er een eind wordt gemaakt aan de onmenselijke en massale uitzetting van Albanezen en opdat er een dialoog tussen Griekenland en Albanië op gang wordt gebracht”. Volgens Berisha hebben de Griekse autoriteiten sinds 15 augustus 32.000 Albanezen het land uitgezet - de Grieken houden het op 20.000 - en zijn er bij politierazzia's tegen Albanezen vijf of zes doden gevallen. De Albanese president klaagde dat de Griekse politie bij de razzia's en de uitwijzingen veel Albanezen mishandelt. Hij beklaagde zich eveneens over de Griekse weigering, over de gespannen bilaterale betrekkingen te overleggen.

De Albanese president beschuldigde de Griekse regering van pogingen, zijn bewind omver te werpen en met Servië samen te spannen om de Balkan te destabiliseren. “Het beleid dat Griekenland jegens Albanië voert komt voort uit de gecoördineerde ambities van Servische en Griekse nationalisten om de spanning te verhogen en op dit zeer delicate kruispunt voor ons schiereiland de instabiliteit in de zuidelijke Balkan te vergroten”, aldus Berisha. Hij nodigde in zijn brief buitenlandse waarnemers uit om zelf de toestand van de Griekse minderheid in Albanië te onderzoeken en zich ervan te overtuigen dat de rechten van die minderheid - anders dan Griekenland beweert - gegarandeerd zijn. Die waarnemers zouden echter volgens de Albanese president ook het noordwesten van Griekenland moeten bezoeken om de rechten van de daar levende Albanese minderheid in ogenschouw te nemen. Griekenland, aldus Berisha, misbruikt het thema van de Griekse minderheid in Albanië om de aandacht af te leiden van de toestand van de Albanese, Slavische en Turkse minderheden in Griekenland.

Rusland heeft zich gisteren bereid verklaard tussen Griekenland en Albanië te bemiddelen. De Russische ambassadeur in Athene, Valeri Nikolajenko, bood dit aan in een gesprek met de Griekse oppositieleider Miltiades Evert.

De relaties tussen Griekenland en Albanië zijn drastisch verslechterd na een grensincident in april en de arrestatie, kort daarna, van vijf leden van de organisatie van de Griekse Albanezen, Omonia. De Griekse autoriteiten begonnen op 15 augustus met het oppakken en uitzetten van tienduizenden Albanese arbeiders, bij wijze van vergelding voor het proces tegen de vijf. Inmiddels zijn tegen de vijf beklaagden gevangenisstraffen van zeven tot negen jaar geëist wegens separatistische acties, contacten met de Griekse geheime dienst en verboden wapenbezit. De uitspraak wordt begin volgende week verwacht. (Reuter, AP, AFP)