Zes miljoen extra voor onderzoek naar borstkanker

RIJSWIJK, 1 SEPT. Minister Borst-Eilers van volksgezondheid stelt zes miljoen gulden extra beschikbaar voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Daarmee kunnen in 1995 vier nieuwe onderzoekscentra worden gecreëerd, waar 85.000 vrouwen kunnen worden onderzocht. In totaal kunnen daardoor jaarlijks 545.000 vrouwen tussen de vijftig en zeventig jaar op borstkanker worden gecontroleerd. De minister volgt daarmee het advies van de Ziekenfondsraad. Die berekende kort voor de zomer dat met de huidige subsidie (46 miljoen) 460.000 vrouwen onderzocht kunnen worden, 100.000 minder dan gewenst. In Nederland zijn 1,5 miljoen vrouwen tussen de vijftig en zeventig jaar, van wie jaarlijks de helft in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek. Ongeveer 75 procent van de vrouwen geeft gehoor aan de oproep.