Y-markt blijft nog acht weken 'opslagruimte'

AMSTERDAM, 1 SEPT. De Y-markt blijft voorlopig nog acht weken open als opslagruimte. Dit heeft wethouder E. Peer van economische zaken vanmiddag toegezegd tijdens een bezoek aan de Y-markt in Amsterdam. De gemeente onderhaldelt nog met twee commerciële ondernemingen over voortzetting van de markt.

De 'oosterse markt', die vandaag voorgoed zou worden gesloten wegens gebrek aan klandizie, is vannacht bezet gehouden door enkele ondernemers. Vanochtend om tien uur gingen een paar kraampjes toch weer open.

Deze zomer besloot de gemeenteraad dat de Y-markt aan de Westerdoksdijk per 1 september zou moeten sluiten. De overgebleven ondernemers probeerden gisteren via een kort geding sluiting van de hal te voorkomen. President U. Bentinck van de Amsterdamse rechtbank bepaalde echter dat de ondernemers geen aanspraak kunnen maken op de extra rechtsbescherming van een privaatrechtelijke huurovereenkomst. “Er wordt ook geen huur geheven”, betoogde gemeente-advocaat W. Wiarda, “maar marktgeld”.

De oosterse markt, tien maanden geleden door minister Andriessen van economische zaken geopend, was een werkgelegenheidsproject voor allochtone en langdurig werklozen. Van de 200 ondernemers zijn er nog 140 overgebleven die van de gemeente schadevergoeding eisen. “Ze zullen moeten omzien naar een andere werkkring”, luidde het commentaar van een hoge ambtenaar van Economische Zaken, gisteren in de rechtszaal.

De ondernemers voeren aan dat de vorige wethouder van economische zaken, Jonker, hen op verkeerde gronden naar de markt heeft gelokt. Naar eerst dit voorjaar bleek, waren de omzetverwachtingen die de ondernemers zijn voorgehouden, gebaseerd op een rapport over een markt, direct achter het station. De Y-markt ligt op zo'n tien minuten lopen van het station.

Wethouder Peer studeert nog op twee plannen voor voortzetting van de markt, een van Kolpron Consultancy, en een van de vereniging Allochtone Ondernemers Amsterdam. Eind september hoopt Peer uitsluitsel te kunnen geven. De Y-markt moet echter vandaag dicht, zo besloot ook de rechter.