Wiewurt; Muziek van tien Oliveiro's veroorzaakt geen overlast

Het muzikale gezin Oliveiro dreigt vandaag uit zijn huurwoning in Wieuwerd (gemeente Littenseradiel) te worden gezet. De woningbouwvereniging vindt het huis te klein, bovendien zouden de leden van het gezin overlast veroorzaken. Kerk en buren steunen de Oliveiro's.

WIEUWERD, 1 SEPT. In de kleine woonkamer staan een Engels harmonium en een piano. De oudste zoon Emanuël is bezig met de Sämtliche Klaviersonaten van Haydn. Hier, in het Friese dorpje Wieuwerd, woont de familie Oliveiro. Wonen is slechts de halve waarheid: de vier jongens en vier meisjes en hun ouders studeren er vooral volop muziek. Ze oefenen er dagelijks op piano, trompet, blokfluit, viool, kerkorgel en slagwerk.

De Oliveiro's bewonen het rijtjeshuis een jaar, maar vandaag moeten ze hun woning verlaten. In de vorig jaar augustus gesloten huurovereenkomst heeft woningbouwvereniging ,'Midden Friesland' in Grou gezet dat de huur moet worden aangemerkt als “een noodoplossing”, omdat de woning “niet passend” is voor een tien leden tellend gezin. Drie maanden mochten ze er wonen, dan moesten ze iets anders hebben gevonden. En ze mochten niet musiceren.

De Oliveiro's moesten indertijd noodgedwongen op zoek naar een andere woning. Zo kwamen ze in Wiewerd terecht, waar ze de overeenkomst met de woningbouwvereniging tekenden. “We konden nergens anders heen”, zegt Lisa Oliveiro. Toen het gezin na drie maanden weigerde te verhuizen, spande de woningbouwvereniging een kort geding aan bij het kantongerecht. Die stelde de Oliveiro's in het ongelijk: de rechter vond dat het gezin niet genoeg zijn best had gedaan andere woonruimte te zoeken. Binnen zes weken moest de woning ontruimd zijn. In die tijd schreven de Oliveiro's brieven naar alle Friese woningstichtingen. Zonder resultaat. De woningbouwvereniging hield voet bij stuk - het gezin moest eruit. De Oliveiro's spanden een kort geding aan, dat ze wonnen. Tot 1 september kregen ze de tijd een ander huis te zoeken.

Het argument dat ze geluidsoverlast produceren, noemt Lisa Oliveiro belachelijk. “Er is nog nooit een klacht binnengekomen bij wie dan ook over ons.” Haar buurvrouw B. Sloot beaamt dit. “We hebben totaal geen last van ze, want we hebben vaste tijden afgesproken wanneer ze musiceren.” Sloot vindt het “maar niks” als de Oliveiro's noodgedwongen moeten verhuizen. “Het huis heeft een hele poos leeg gestaan voor zij erin kwamen. Nu heb ik leuke buren.”

Directeur P. Bokma van de woningbouwvereniging is onvermurwbaar. “Er ligt een afspraak en die moet worden nagekomen. Het huis is te klein voor een gezin van tien personen.” Hoewel er geen klachten zijn, zegt hij niet het risico te willen lopen dat eventuele toekomstige buren gaan klagen. “Want dit gaat natuurlijk mis. U weet hoe het gaat, de buurman vertrekt en er komen nieuwe buren. Wij zijn wel verantwoordelijk voor het woongenot van onze huurders.”

Bokma zegt dat hij veel tijd en energie gestoken heeft in het vinden van een oplossing. Uiteindelijk is dat gelukt: de familie is een woning aangeboden in Witmarsum. “Wat ons betreft is het probleem nu opgelost.” Maar Lisa Oliviero is niet te spreken over het aanbod. “Ze hebben ons een bovenwoning aangeboden, die veel kleiner is dan waar we nu wonen. Er is daar geen tuin voor onze kinderen en honden en de woning is bovendien brandgevaarlijk. We kunnen er alleen naar binnen via het dak.”

De kerkeraad van de Nederlandse Hervormde Kerk in Wieuwerd zet begin volgende week een handtekeningenactie op touw in het dorp. Diaken M. Kastelijn: “Wij hebben als dorpsgemeenschap geen hinder of overlast van dit gezin. Als de mensen hier graag wonen en niemand last van ze heeft, waarom kunnen ze dan niet blijven? Per maand komen er duizenden vluchtelingen ons land binnen voor wie een woning geregeld wordt. Het is toch te gek dat dit voor Nederlandse ingezetenen niet lukt?”

    • Karin de Mik