VS: ook invasie Haïti bij vredig vertrek junta

WASHINGTON, 1 SEPT. De Verenigde Staten zullen militair ingrijpen in Haïti, of de militaire junta nu vrijwillig aftreedt of met geweld moet worden verwijderd. Dit heeft de Amerikaanse onderminister van defensie, John Deutch, gisteren gezegd.

Als generaal Raoul Cédras, de sterke man van Haïti, aanblijft, zullen hij en zijn collega-militairen gevangen worden genomen en overgedragen worden aan de in 1990 gekozen maar na een militaire coup afgezette regering van president Jean-Bertrand Aristide. Als Cédras besluit vrijwillig af te treden zal een 10.000 man sterke, overwegend uit Amerikaanse soldaten bestaande invasiemacht Haïti toch binnenvallen om de orde te herstellen. Dit heeft de onderminister van buitenlandse zaken, Strobe Talbott, in een toelichting gezegd.

Een eventuele invasie zal onder Amerikaans commando staan en het gebruik van militaire kracht zal overweldigend zijn om Amerikaanse en Haïtiaanse verliezen zo veel mogelijk te beperken, zeggen regeringsfunctionarissen. De regering-Clinton wacht het juiste moment af om de Haïtiaanse legerleiding een nog nauwkeuriger ultimatum te stellen, aldus Talbott.

De voormalige Amerikaanse president George Bush heeft gisteren tijdens een conferentie van bankiers in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires een eventueel militair ingrijpen in Haïti bekritiseerd. “Ik wil geen Amerikaanse soldaten buitenlands gebied zien bezetten, maar alleen onze diplomatieke spieren ballen”, aldus Bush, in 1990 als president verantwoordelijk was voor de invasie in Panama.

Amerikaanse en Britse militaire adviseurs zullen over twee weken de groep van ruim 270, uit verscheidene Caraïbische landen afkomstige militairen klaar voor actie hebben. Voorbereidingen van de training, die twee tot drie weken zal duren, zijn gisteren begonnen. (AP, AFP, Reuter)