Vierdaagse werkweek op Franse scholen

PARIJS, 1 SEPT. Voor een flink deel van schoolgaand Frankrijk heeft vandaag een vreedzame revolutie plaats. De vierdaagse schoolweek wordt op proef ingevoerd: niet alleen woensdag, maar ook zaterdag vrij. In de resterende vier dagen moet hetzelfde programma worden afgewerkt. Het aantal lesuren blijft gelijk.

Voor de proefkonijnen is de grote vakantie daarom nu al afgelopen, terwijl in de rest van de Frans-sprekende wereld La Rentrée Scolaire pas volgende week donderdag plaatsheeft. Ook de andere vakanties worden korter om de verloren tijd terug te winnen. Het idee dat op iedere Franse school iedere dag dezelfde les te genieten valt, wordt daarmee tijdelijk losgelaten.

De ingrijpende wijziging van het schoolritme wordt door een ruime meerderheid gesteund, zo blijkt uit een opiniepeiling onder ouders die lid zijn van ouderverenigingen.

Het educatieve argument voor de nieuwe maatregel is dat de kinderen nu beter kunnen bekomen van het zware schoolwerk. Het meest gehoorde argument van ouders is dat vaders, die al een generatie lang vrije zaterdagen genieten, op zaterdag nu ook van hun kinderen kunnen genieten. Het laat zich raden dat de meeste leerkrachten niet klagen over hun nieuwe vrije dag.

Verrassend genoeg is weinig kritiek gehoord op het plan, ondanks het feit dat het percentage werkende vrouwen in Frankrijk van oudsher zeer aanzienlijk is. De vrije woensdagen stellen veel Franse gezinnen voor praktische problemen, maar die waren kennelijk niet groot genoeg om te kiezen voor een vrije zaterdag in plaats van de vrije woensdag.