TOMATENSALADE MET FLAGEOLETS

Het was lange tijd armoe troef met de Nederlandse tomaat. Ze werden gekweekt op uiterlijk, hardheid en houdbaarheid, maar te weinig op smaak. Pas toen de export stagneerde ging het roer om. Dit voorjaar kwamen er Nederlandse tomaten met smaak op de markt, onder andere de 'Bon Appetit' en trostomaten. De laatste zijn ook nog eens geurig, dankzij hun kroontjes. Eet de tomaten niet te koud; op kamertemperatuur komen ze beter tot hun recht.

Een salade voor 4 personen:

8 - 10 trostomaten 1 blikje flageolets (300 gram) 2 slalotjes 1 1/2 eetlepel milde azijn 1 theelepel (Dijon)mosterd 5 eetlepels (olijf)olie zout, vers gemalen peper

Verwijder de kroontjes en was de tomaten, snijd ze in plakjes of partjes en doe die in een schaal. Spoel de flageolets in een vergiet met koud water af en laat ze uitlekken. Pel en snipper de sjalotjes. Klop een sausje van de azijn, mosterd, olie, zout en peper. Schep de flageolets en de saus door de tomaten. Deze salade kan ook nog worden aangevuld met artisjokbodems.

    • Annelène van Eijndhoven