Stadsderby ontbeert smaakmakers

ROTTERDAM, 1 SEPT. Beide keren dat de speaker bij Sparta-Feyenoord (0-1) melding maakte van een doelpunt van PSV's nieuwe ster Ronaldo klonk er een eerbiedig gezoem op Spangen. De reactie van het publiek was er een van bewondering én jaloezie. Want de enige overgebleven stadsderby in het betaald voetbal maakte gisteravond weer eens duidelijk dat het Rotterdamse voetbal juist echte smaakmakers ontbeert.

Feyenoord-trainer Willem van Hanegem wilde er voor dit seizoen geen nieuwe speler bij hebben. Zijn elftal moest zo iemand verdienen, zei hij. Feyenoord heeft ook geen behoefte aan weer een speler die slechts bij vlagen voor een mooie actie kan zorgen. En de voetballer, bij voorkeur een spelbepaler, die constant goed speelt en voor wie zijn teamgenoten tot de bodem willen gaan, die voetballer is te duur.

Voor momenten van goed voetbal kan het huidige Feyenoord zelf ook zorgen. Het enige doelpunt tegen Sparta getuigde van grote klasse. Heus speelde in de 67ste minuut met een lange pass Larsson aan die met een soort hakje in de lucht Blinker bereikte. De linkerspits passte direct op Witschge die de bal subtiel over doelman Metgod wipte. Het is al jaren het lot van Feyenoord. Hard werken en daarnaast hopen op zo veel mogelijk bevliegingen. Het was ook heel typerend dat Van Hanegem na afloop op Spangen allereerst de inzet van zijn elftal loofde en daarna constateerde dat “er soms ook best aardig werd gespeeld”.

Feyenoord won verdiend en liep niet voor de tweede keer in vier dagen schade op. Sparta speelde slap en gaf de grote broer uit Zuid alle gelegenheid om tijdens de wedstrijd te trachten het oude ritme weer op te pakken. Dat was vooral een klap voor trainer Han Berger. Hij sprak over het ontbreken van het heilige vuur. Waaraan het lag, dat wist Berger ook niet. Misschien was het respect voor de tegenpartij óf misschien was de spanning te groot geweest, want iedereen had de dagen voor de derby beweerd dat Sparta na de valse start van Feyenoord bij Dordrecht nu wel even zou winnen.

Het was voor Sparta ook een perfecte gelegenheid geweest om de aandacht op zich te vestigen. Berger klaagt terecht dat zijn ploeg te weinig waardering (lees: toeschouwers) krijgt voor het voetbal dat er wordt gespeeld. “Als we om de twee weken in Heerenveen hadden gespeeld, zouden ze daar een tweede ring op het nieuwe stadion moeten bouwen”, zei Berger onlangs. Sparta speelt open en aanvallend voetbal en dat levert vaak aantrekkelijke wedstrijden op. De Rotterdamse middenmoter beëindigde de competitie 1993-'94 op een negende plaats, met 58 gemaakte doelpunten, slechts drie minder dan Feyenoord en twee minder dan PSV.

Ook Berger beseft dat een aansprekend resultaat tegen Feyenoord of Ajax meer aandacht oplevert dan een monsterscore tegen welke andere club ook. Vandaar dat de trainer droomde van een succesvolle competitiestart. Hij wees daarom het voorstel af van MVV, dat evenals Sparta vrij was in het eerste speelweekeinde, om afgelopen zaterdag tegen elkaar te voetballen. Nee, Berger wilde liever thuis tegen Feyenoord beginnen dan uit in Maastricht. Want als dat een goede uitslag zou opleveren... Gisteravond om kwart over negen was hij een illusie armer.

Feyenoord speelde ook niet goed. Vooral Rob Maas liep als rechtsachter flink te stuntelen. Verder was er te veel balverlies en te weinig beweging bij de bezoekers, maar Sparta maakte er geen gebruik van. Feyenoord kreeg in de eerste helft verscheidene goede kansen, die door Larsson en Blinker werden gemist. Het winnende doelpunt van Witschge na rust zorgde voor opluchting.

Of Feyenoord uit de zorgen is, moet in de volgende wedstrijden blijken. Van Hanegem heeft dan weer de beschikking over aanvoerder De Wolf, Van Gobbel, Van Loen en Taument. Zij ontbraken gisteravond door schorsingen of blessures. Wie zal de Feyenoord-trainer opstellen? Larsson verzuimde als spits de kansen te benutten, maar maakte toch een aantal goede acties en Kiprich, deze keer opgesteld als rechtsbuiten, bewees nog steeds een handenbinder te zijn. Achterin had Trustfull ondanks de bijtende kritiek van zijn trainer na het duel tegen Dordrecht'90 een kans gekregen en hij deed het zeer redelijk, hoewel hij in de slotfase dom tegen een gele kaart aanliep door De Nooijer een onnodige duw te geven.

Eén speler lijkt het na de moeizame competitiestart voorlopig wel weer te kunnen vergeten. Ondanks de grote absentielijst zat er voor Gorré tegen Sparta niet meer in dan een plaats op de bank. Scholten stond nu op het middenveld. Hij is een totaal andere voetballer dan Gorré, die voor een creatieve speler doorgaat. Scholten is een dienende speler, maar de hoop dat Feyenoord met een centrale middenvelder net zo kan voetballen als Ajax met Litmanen heeft Van Hanegem waarschijnlijk al lang opgegeven.

    • Hans Klippus