Servië: voorwaardelijk 'ja' tegen waarnemers

SARAJEVO, 1 SEPT. De Servische president, Slobodan Milosevic, stemt in met de stationering van internationale waarnemers langs de grens met Bosnië, op voorwaarde dat er ook waarnemers komen langs de Kroatisch-Bosnische grens, waar ze zouden moeten toezien op de naleving van het wapenembargo tegen de Bosnische moslims en Kroaten. Dat meldden enkele Servische bladen gisteren.

Milosevic sloot vorige maand de grens met Bosnië en verbrak de betrekkingen met de Bosnische Serviërs wegens hun afwijzing van het vredesplan van de internationale contactgroep. Sindsdien verwacht Joegoslavië (Servië en Montenegro) dat een begin wordt gemaakt met de opheffing van de internationale sancties. De internationale contactgroep wil, voor daartoe wordt overgegaan, dat Servië waarnemers toelaat die langs de grens moeten toezien of de boycot van de Bosnische Servië door Joegoslavië inderdaad waterdicht is.

Milosevic heeft volgens de bladen Borba en Telegraf in gesprekken met de Russische minister Kozyrev maandag ingestemd met de komst van vierhonderd waarnemers uit Rusland, Griekenland en “andere bevriende landen”; ze zouden geen uniformen mogen dragen en moeten optreden in het gezelschap van de Joegoslavische politie. Milosevic stelde echter de voorwaarde dat ook waarnemers langs de Bosnisch-Kroatische grens toezicht gaan houden op de naleving van het wapenembargo tegen de moslims en de Bosnische Kroaten.

Waarnemers verwachten dat Kozyrev de andere leden van de contactgroep - de VS, de VS en drie EU-landen - deze Servische reactie zal voorleggen op de volgende bijeenkomst van de contactgroep, wellicht volgende week. (Reuter)