Rodamco koopt Franse winkelcentra

ROTTERDAM, 1 SEP. Het vastgoedfonds Rodamco koopt voor ongeveer 500 miljoen gulden controlerende belangen in drie winkelcentra rondom Parijs.

De investering komt overeen met een kleine 5 procent van het balanstotaal van Rodamco van circa 11 miljard gulden. Het fonds, dat beheerd wordt door de Rotterdamse beleggingsgroep Robeco, is bezig zijn portefeuille met winkelcentra in continentaal Europa en het Verre Oosten uit te breiden.

De investering in Parijs is de eerste grote stap van Rodamco op de lokale winkelmarkt, aldus een woordvoerder. Net als elders in de wereld hebben de winkelcentra aanzienlijk minder te lijden gehad onder de klappen op de vastgoedmarkt dan bijvoorbeeld de kantoren. Met de overname komt het aandeel van winkels en winkelcentra in de beleggingsportefeuille boven de 60 procent, die als lange termijn doelstelling geldt. “Dat kan best een paar jaar wat hoger uitkomen, afhankelijk van de vooruitzichten op de verschillende markten”, zo stelt de Rodamco-woordvoerder.

De investering heeft het karakter van een overname, omdat de vastgoedprojecten in de portefeuille zitten van Union Internationale Immobilière, een beursgenoteerd beleggingsfonds. Rodamco neemt via optiecontracten de belangen over van de drie grootste aandeelhouders, die allen tot de Franse verzekeringsmaatschappij SMABTP behoren. De constructie met de opties is volgens de woordvoerder ingegeven door de Franse beursvoorschriften. Uiterlijk op 30 september koopt Rodamco tegen dezelfde koers ook de resterende 3 procent van de aandelen van het fonds die de grootaandeelhouders niet bezitten.

Naast de drie winkelcentra heeft Union Internationale Immobilière ook nog wat verspreide belangen in Parijs, waaronder twee verdiepingen in de Tour Maine-Montparnasse. Per aandeel betaalt Rodamco 268,2 francs, waarmee de totale overnamesom op 1,5 miljard franc komt. Het netto-aanvangsrendement (netto huurinkomsten tegenover investeringsbedrag) op de aankoop van de Franse winkelcentra bedraagt volgens Rodamco 7,5 procent.

Rodamco beschikt sinds de toetreding in 1992 van het ambtenarenpensioenfonds ABP als de belangrijkste aandeelhouder over ruime liquiditeiten. Bij de publicatie van het jaarverslag enkele maanden geleden had het fonds nog 1,9 miljard gulden in kas. Dit jaar heeft Rodamco naar eigen zeggen al voor meer dan een miljard gulden geïnvesteerd in winkels en winkelcentra. Het gaat naast de nu aangekondigde transactie in Frankrijk om onder meer aankopen van een winkelcentrum in Cottbus (Duitsland) ter waarde van 70 miljoen gulden en van twee Spaanse winkelcentra, een transactie waarmee ongeveer 175 miljoen gulden was gemoeid.