Regering Sri Lanka komt Tamils tegemoet

NEW DELHI, 1 SEPT. De nieuwe Sri-Lankese regering heeft gisteren besloten een handelsembargo tegen het noordelijke schiereiland Jaffna gedeeltelijk op te heffen. Het was een eerste gebaar van goede wil jegens de separatistische Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam, beter bekend als de Tamil Tijgers, die al geruime tijd de dienst uitmaken in Jaffna.

In totaal werden 28 goederen vrijgegeven. Het gaat onder andere om medicijnen, zeep, kerosine, radio's, kokosolie, chocolade en generatoren. “We hebben deze goederen onvoorwaardelijk vrijgegeven en verwachten dat de tegenpartij er met evenveel goede wil op zal reageren”, aldus premier Chandrika Kumaratunga. Andere goederen zoals wapens, batterijen en elektrische snoeren blijven onder embargo, omdat deze door de Tijgers voor militaire doeleinden zouden kunnen worden gebruikt.

Volgens de premier was de bedoeling vooral de lasten voor de bevolking te verlichten. “Dit is de eerste van een reeks stappen om het etnische probleem op te lossen”, zei Kumaratunga verder. Tijdens de campagne voor de verkiezingen van 16 augustus had ze bij herhaling gezegd bereid te zijn om onderhandelingen met de Tamil Tijgers te beginnen zonder voorwaarden vooraf.

De Tamil Tijgers hebben nog niet officieel gereageerd op het jongste besluit van de regering. Eerder hadden woordvoerders van de Tijgers laten weten bereid te zijn tot vredesonderhandelingen, maar sommigen verlangden van de regering dat ze niet alleen het embargo zou opheffen maar ook een staakt-het-vuren zou afkondigen en een veilige route naar het afgesloten Jaffna zou openen.

Vandaag zou Kumaratunga overleg voeren met de militaire top over mogelijkheden om tot een vreedzame oplossing te komen van het conflict met de Tamils. De oorlog, die al meer dan tien jaar woedt, heeft aan naar schatting 30.000 mensen het leven gekost en slokt per dag ongeveer een miljoen dollar op. Waarnemers wijzen er op dat Kumaratunga er een harde dobber aan zal hebben zowel de Tamils als nationalistische Sinhalezen tevreden te stellen. Van de 17 miljoen inwoners van Sri Lanka is 74 procent Sinhalees en 18 procent Tamil.