Philips Transport toch verkocht aan Van Gend

ROTTERDAM, 1 SEPT. Na een werkonderbreking van enkele uren zijn de werknemers van Philips Transport en Expeditie in Eindhoven gistermiddag alsnog akkoord gegaan met de overname van hun bedrijfsonderdeel door Van Gend & Loos. De 275 medewerkers stemden na uren overleg toch in met een overgangsregeling met betrekking tot de veranderende arbeidsvoorwaarden.

Als gevolg van de joint-venture met Van Gend & Loos, die vandaag van start gaat, vallen de Philipswerknemers onder een nieuwe CAO. Daarbij raken zij onder andere hun dertiendemaands-uitkering kwijt. Omdat het overleg hierover gisteren vastliep, besloten de werknemers gistermorgen het werk neer te leggen. Het bedrijfsterrein is de hele dag gedeeltelijk geblokkeerd geweest.

De werkonderbreking werd opgeheven nadat de werkgevers in een laatste overleg met de vakbonden op enkele onderdelen extra toezeggingen deden. Een laatste overleg met de bonden op kleine onderdelen nog een paar extra toezeggingen gedaan, aldus een woordvoerder van het concern.

Hoewel de vakbonden niet erg gelukkig zijn met het behaalde resultaat, was er volgens een bestuurder van de vakbond CNV weinig meer aan te doen. “Het is niet leuk dat werknemers er op moeten inleveren, maar we staan met onze rug tegen de muur”. Philips heeft vanaf het begin laten weten dat er voor de expeditie-afdeling binnen het elektronica-concern geen plaats meer was. Als de joint-venture met van Gend & Loos niet zou doorgaan, dreigden volgens Philips de meeste werknemers hun baan kwijt te raken.

Philips heeft lang moeten zoeken naar een partner voor dit bedrijfsonderdeel. Nadat onderhandelingen met Nedlloyd afketsten, begon het concern anderhalf jaar geleden gesprekken met van Gend & Loos.