Oud-minister Andriessen commissaris bij Halder

ROTTERDAM, 1 SEPT. Ex-minister van economische zaken, dr. J.E. Andriessen is druk met het verzamelen van commissariaten in het bedrijfsleven. Gisteren werd bekend dat hij wordt benoemd tot commissaris van Fincom, de houdstermaatschappij van Haagse investeringsgroep Halder Holdings. Bovendien wordt hij voorgedragen als commissaris van Heijmans, de Rosmalense wegenbouwer die vorig jaar naar de beurs ging.

Halder Holdings geldt als een middelgrote investeringsmaatschappij en heeft kantoren in Frankfurt, Gent en 's Gravenhage. De Nederlandse vennootschap zegt over een vermogen te beschiken van 300 miljoen gulden. Er is nu volgens het bedrijf 171 miljoen gulden geïnvesteerd in 62 ondernemingen en 112 miljoen gulden in 27 ondernemingen is weer vervreemd.

Een week geleden kwam de vrijwel nooit in de openbaarheid tredende investeringsmaatschappij in het nieuws doordat drs. S.J. Alleman, directeur participaties bij de Nationale Investeringsbank overstapte en benoemd werd tot directeur van Halder Holdings. Uit bancaire kringen is vernomen dat aan de overstap een conflict ten grondslag lag. Alleman wilde snel expanderen, maar zijn afdeling participaties had vorig jaar te kampen met tegenslagen. De voorgenomen overname van een participatiepakket in België mislukte. Eerder zorgde een avontuur met United Bus voor een strop.

Andriessen komt als commissaris van Fincom in het gezelschap van Reed Elsevier-topman, prof. dr. P.J. Vinken. Andriessen had eerder een benoeming op zak als bestuurder van de stichting preferente aandelen KNP BT. Hij gaf deze functie op toen er kritiek werd geuit dat hij de functie had aangenomen terwijl hij nog deel uitmaakte van het demissionaire kabinet.

Halder richt zich met name op bedrijven in de industriële sector en in de dienstverlening. Het gaat vaak om familiebedrijven die binnen een bepaalde regio of in een bedrijfstak een sterke positie innemen. Halder is voor tien procent in handen van de Berliner Handels- und Frankfurter Bank (BHF-Bank) te Frankfurt.