Ministerie wil vingerafdrukken van studenten

ROTTERDAM, 1 SEPT. Het ministerie van onderwijs werkt aan een plan om van elke student vingerafdrukken vast te leggen. Deze zouden moeten worden opgenomen op een persoonlijke chipkaart.

De kaart moet de huidige collegekaart en de OV-jaarkaart voor studenten vervangen en zou onder meer gegevens over studiefinanciering en tentamenresultaten moeten bevatten.

Plaatsvervangend directeur van de Informatie Beheer Groep (IBG) V. van Eykelenburg kondigde het chipkaartplan vanmiddag aan bij de opening van het studiejaar van de Hogeschool IJsselland in Deventer. De in Groningen gevestigde IBG is belast met de uitvoering van de studiefinanciering.

Niet bekend

Deze week constateerden verschillende voorzitters van hogescholen bij de opening van het studiejaar dat de communicatie met 'Groningen' nog niet soepel verloopt. Sinds vorig jaar is de basisbeurs gekoppeld aan prestatie (de zogeheten tempobeurs) en moeten opleidingen de resultaten van hun studenten doorgeven aan Groningen. Door de chipkaart zou dat soepeler kunnen, verwacht Van Eykelenburg.

Met de kaart hoopt Groningen af te komen van “een hoop langdurige en bureaucratische rompslomp”, aldus een woordvoerder. Studenten kunnen op de kaart de gegevens over tentamens en studiefinanciering raadplegen. Wijzigingen zijn voorbehouden aan de opleidingen en aan Groningen. “De kaart is uniek identificeerbaar. We gaan vingerafdrukken en foto's digitaliseren”, aldus de woordvoerder.

De HBO-Raad staat positief tegenover de proef, verklaart woordvoerder D. Adema. Een principieel bezwaar tegen het digitaliseren van vingerafdrukken heeft de raad niet. Als de kaart maar bestand is tegen fraude. “Pas als de proef aantoont dat zo'n kaart aantoonbare verbeteringen in snelheid en efficiëntie oplevert moet je hem invoeren.”

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) heeft eveneens met instemming kennis genomen van het plan, aldus een woordvoerder.

    • Wubby Luyendijk