Media-concerns bundelen krachten

ROTTERDAM, 1 SEPT. Grote Amerikaanse media-concerns zijn druk doende hun marktposities te verstevigen en uit te breiden. Time Warner en Disney onderhandelen volgens onbevestigde berichten met grote televisiestations omtrent overname. Tevens werd vanmorgen bekendgemaakt dat vier communicatiebedrijven hun krachten bundelen om internationaal mee te kunnen concurreren op de 'elektronische snelweg'.

Volgens de New York Times van vanochtend is de Amerikaanse uitgeverij Time Warner in onderhandeling met General Electronic om zowel NBC television Network als enkele NBC-kabelstations voor een totaalbedrag van 2,5 miljard dollar, ongeveer 4,425 miljard gulden, over te nemen.

Woordvoerders van Time Warner weigerden op dit bericht commentaar te geven. Robert Wright, president van NBC Inc Network, ontkende het verhaal echter niet, maar vertelde het persbureau Reuter dat het artikel “niet nauwkeurig genoeg” was. Wright wilde die opmerking niet nader toelichten. Een voormalige topman uit het bedrijfsleven ondersteunt het verhaal van de New York Times: “Het bericht klopt. Time Warner heeft gesprekken gehad met zowel de president van General Electric John Welch jr. als Robert Wright”.

De New York Times berichtte eveneens over een mogelijke overname van CBS Inc. door Disney Co. Bovendien zou Disney in de markt zijn voor ABC Television Network en NBC, het staion waar Time Warner op zou azen. Disney weigerde elk commentaar.

Vanochtend maakten vier Amerikaanse ondernemingen - Metromedia, Orion Pictures, Actava Group en MCEG Sterling - bekend samen te gaan om één amusements-, media- en telecommunicatieconcern te vormen met de naam Metromedia International Group. (Reuter, ANP)