Leider Lega Nord weer overhoop met Berlusconi

ROME, 1 SEPT. Umberto Bossi, de leider van Lega Nord, een van de partijen in de Italiaanse regeringscoalitie, heeft premier Berlusconi er gisteren van beschuldigd in het geheim vervroegde verkiezingen voor te bereiden. Daarmee heeft hij opnieuw voor onrust in de coalitie gezorgd. Berlusconi heeft Bossi's beweringen inmiddels onjuist genoemd.

Bossi zei in een vraaggesprek met de Italiaanse televisie “van meer dan betrouwbare bronnen” te hebben vernomen dat premier Berlusconi afgelopen woensdag met president Scalfaro de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen had besproken. Berlusconi zou de verkiezingen willen uitschrijven om van de Lega Nord af te komen, die voorstander is van anti-trustwetgeving, waardoor de concentratie van economische macht in de handen van enkelen onmogelijk gemaakt zou worden. Daarmee zou ook de economische macht van Berlusconi, die de eigenaar is van een groot zakenimperium, aangetast worden.

“Ik verspil geen tijd aan het ontkennen van dergelijke onzin. Ik stel voor belasting te heffen op ijdel gepraat”, aldus de premier in reactie op Bossi's uitlatingen. Berlusconi's woordvoerder verklaarde dat er woensdag in het geheel geen overleg is geweest tussen de premier en de president. Ook president Scalfaro sprak de berichten tegen.

Bossi zorgde al eerder deze week voor politieke beroering door zijn mededeling dat hij in het midden van de jaren tachtig een halt had toegeroepen aan plannen voor een gewapende opstand door leden van de Lega in het noorden van Italië. Zo'n 300.000 leden van de Lega Nord zouden aan die opstand hebben willen deelnemen. Het openbaar ministerie in Bergamo stelt een onderzoek in naar de beweringen van Bossi. Deze heeft inmiddels gezegd dat zijn woorden verdraaid zijn.

Gianfranco Fini, de leider van de Nationale Alliantie, een van de andere coalitiepartners, omschreef het gedrag van Bossi als “kinderachtig” en minister van cultuur Demenico Fisichella, eveneens lid van de Nationale Alliantie, waarschuwde: “Als Bossi doorgaat de regering het regeren onmogelijk te maken, dan worden verkiezingen onvermijdelijk, omdat er geen andere oplossing is.”

De Lega is de grootste coalitiepartij en is met vijf ministers in het kabinet Berlusconi vertegenwoordigd. Bossi, die zelf geen minister is, heeft de afgelopen maanden Berlusconi al herhaalde malen aangevallen. Medio augustus leken de geschillen te zijn bijgelegd na een met veel publiciteit omgeven ontmoeting van de twee heren in Berlusconi's villa. (Reuter, AP)