Kinderagenda

Waterdokter

Groningen, t/m 1 dec.

Aquariumliefhebbers die zich zorgen maken over hun vissen kunnen naar de waterdokter in de Hortus Haren. Hij houdt spreekuur tijdens de expositie 'Mini Natuur', waar aquaria, terraria en insekten centraal staan. Ademt jouw vis opvallend snel? Eet hij te weinig of ligt hij stil in een hoekje? De waterdokter weet raad. Ook bij andere problemen. Breng ter analyse een jampot met aquariumwater mee. Er zijn ook andere deskundigen om vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld over zee-aquaria, wandelende takken, pijlgifkikkers en vleesetende planten. In de tentoongestelde terraria zie je leguanen, slangen en blauwtongskinken. Bezoek daarna het Insektarium met diverse tropische kriebel- en griezelbeestjes. Geopend 9-17u. Toegang ƒ 11,-; 4-11 jaar ƒ 7,-; tot 4 jaar en museumjaarkaart gratis. Kerklaan 34. Inl 050-632010.

Piraten

Loosdrecht, 4 sept.

Wie later piraat wil worden, kan vast een dagje oefenen op de Loosdrechtse Plassen. Op de vloot van Kapitein Haak word je omgeschoold tot een meedogenloze zeerover. Je krijgt les in kielhalen, enteren en gemeen kijken. Verder leer je een angstaanjagend piratenlied, moet je scheepsbeschuit bakken en ga je op jacht naar de schat. Iedereen wordt geschminkt en krijgt een zwemvest om. Voor piraten van 7-12 jaar. 10-17u. Deelname ƒ 15-. Meenemen: lunchpakket, regenpak, zwemkleding, handdoek en een warme trui of jas. Van tevoren aanmelden bij Zeilschool de Vuurtoren, Oud-Loosdrechtsedijk 95 A. Inl 02158-28113.

Smurfendorp

Rotterdam, 4 sept.

Tijdens de Grote Spelletjes en Spektakeldag staat in het Plaswijckpark een echt Smurfendorp, een klittenbandwand en een springkussen. Je kunt er lekker klimmen, springen en glijden. Probeer ook de smurfen-bibberspiraal en ga kijken bij de sneltekenaar en de ballonnendraaier. De laatste tovert een ballon binnen een paar seconden om tot een hondje of een ander dier. Een clownsorkest zorgt voor vrolijke muziek. Verder zijn er natuurlijk de vaste parkattracties, zoals de speeltuin, de verkeerstuin en de dierenroute. Geopend vanaf 10u. Toegang ƒ 6-; tot 12 jaar ƒ 5-. C.N.A. Looslaan, Rotterdam Schiebroek/Hillegersberg.

Vliegtuigen

Schiphol, permanent.

Sommige vliegtuigen maken een oorverdovende herrie. Mensen die vlakbij de landingsbanen van Schiphol wonen, weten er alles van. In de geluidscabine van het onlangs geopende informatiecentrum Schipholscoop luister je naar opnamen van verschillende vliegtuigtypen. Je hoort hoe ze klinken in de buitenlucht en in een geïsoleerd huis. Op de vloer van het centrum ligt een grote luchtfoto van West-Nederland. Hierop zie je het gebied tussen Hoorn, Hilversum en Wassenaar. Dorpen, huizen en wegen zijn duidelijk te herkennen. Wie wil kan in een levensgrote wereldbol stappen; de knipperende lampjes geven de vliegroutes aan. Kinderen doen het computer-luchthavenspel 'Tim en de Beer'. Schipholscoop staat naast de Terminal Zuid. Verder veel video's en informatie over alles wat met Schiphol te maken heeft. Gratis toegang. Geopend 10-18u; za en zo 10-17u. Inl 020-6012000.

Daarna kun je nog met met de gratis pendelbus naar de tentoonstelling 'Nederland 75 jaar luchtvaart' in het luchtvaartmuseum Aviodome, met allerlei oude vliegtuigen vanaf de jaren twintig. Wist je dat een piloot in het begin nog in de buitenlucht zat? En dat de passagiers een warmwaterstoof, een vliegkap en een dikke leren jas met bontkraag kregen om zich tegen de koude te beschermen? Je kunt in een nagebouwd model van het allereerste verkeersvliegtuig van de KLM (Fokker F.2) en van het allernieuwste type (Fokker 100). Probeer ook even een stoel van een Boeing 747. Daar heeft elke passagier een eigen televisie. Verder kruip je natuurlijk achter de stuurknuppel in een echte cockpit. Elke vijfhonderdste bezoeker krijgt een gratis rondvlucht in een Dakota. T/m 23 okt. Dagelijks 10-17u. Vanaf 1 okt. Di t/m vrij 10-17u; za en zo 12-17u. Toegang ƒ 7,50; 4 t/m 12 jaar ƒ 5,50; 65+ ƒ 6,50. Inl 020-6041521.

Wie eet wie?

Sint Jansklooster (Ov.), 7 sept.

De kleintjes zijn altijd de klos! Dat geldt zeker voor de dierenwereld. Hoe kleiner een dier, des te groter de kans dat hij wordt opgegeten. Dat is zo in de bergen, in de woestijn, maar bijvoorbeeld ook in de sloot. Neem nu de watervlo. Die prijkt op de menulijst van bijna alle slootbewoners, zowel grote als kleine. Voor de rietvoorn is zo'n mini-hapje gewoon een smakelijk tussendoortje, net zoiets als een zakje chips voor de mens. Voor de waterspin en de zoetwaterpissebed vormt de watervlo echter een complete maaltijd. Toch worden ook de grotere beesten opgegeten. Eerlijk is eerlijk, zou je bijna zeggen. Weet jij welk dier een lekker waterspinnetje zou lusten? En wie heeft trek in een spartelverse rietvoorn? Tijdens de Kindermiddag van Bezoekerscentrum De Wieden ga je samen met een gids van Natuurmonumenten op onderzoek uit. Na afloop weet je precies hoe de zogenaamde voedselkringloop in elkaar steekt. 6-12 jaar. Aanvang 13u30. Deelname ƒ 1-. Van tevoren aanmelden. Beulakerpad 1. Inl 05274-6644.

    • Job Ligteringen