General Electric koopt Duitse fabriek Lindner

ROTTERDAM, 1 SEPT. Het Amerikaanse concern General Electric wordt eigenaar van de Duitse lampenfabrikant Lindner Licht. Daarmee krijgen de Amerikanen vat op een deel van de lampenmarkt dat Philips vorige week werd onthouden door de Duitse kartelautoriteiten.

Het Bundeskartellamt oordeelde vorige week dat deelneming in Lindner door Philips het Eindhovense concern een te dominante positie zou geven op de Duitse markt. Lindner bedient circa 7 procent van die markt, Philips ongeveer een kwart. De grootste lampenleverancier in Duitsland is overigensSiemens-dochter Osram, dat de helft van de markt in de handen heeft. Tussen Philips en Siemens bestaan volgens de Duitse autoriteiten afspraken over samenwerking en beperking van de onderlinge concurrentie.

Dat General Electric nu in het gat springt dat Philips noodgedwongen heeft laten vallen, wordt in Duitsland niet als een bedreiging gezien. De Amerikanen hadden tot nog toe ongeveer 8 procent marktaandeel in Duitsland.

General Electric (GE), Siemens en Philips zijn de de grootste partijen op de wereldmarkt voor 'verlichtingsprodukten'. GE is dominant op de Amerikaanse markt en breidt de laatste jaren sterk uit in Europa. Zijn belangrijkste Europese acquisitie was die in 1990 van het Hongaarse Tungsram.

Onmiddellijk nadat vorige week het besluit van het Kartellamt bekend werd, liet GE weten geïnteresseerd te zijn in overname van de Linder-fabriek in Bamberg, waardoor het de beschikking zou krijgen over een Duits merk. Tot nog toe verkocht GE in Duitsland lampen van Tungsram in het Britse Thorn.

General Electric heeft eerder geprobeerd onderdelen van Lindner in handen te krijgen. De Amerikanen waren vooral geïnteresseerd in enkele machines en de rechten op enkele merknamen. GE wilde de Lindner-onderdelen toevoegen aan de Hongaarse fabrieken. Daar voelden de Duitsers niets voor. Nu GE Lindner in zijn geheel overneemt, worden de Amerikanen eigenaar van de vierde producent op de Duitse markt met een jaaromzet van ongeveer 30 miljoen mark.