FNV verontrust over toekomst van Holec

ROTTERDAM, 1 SEPT. De Industriebond FNV is bezorgd over Holec Machines & Apparaten HMA in Ridderkerk. Volgens de Industriebond is het de bedoeling dat moederconcern Begemann het bedrijf waar nu nog 900 mensen werken 'binnen drie à 4 weken' onder brengt bij Deutsche Waggonbau.

Vakbondsbestuurder F. Szabiewski is bezorgd door het plotseling opstappen van algemeen directeur H. Smidt. Smidt vertrekt per 1 januari naar Twentsche Kabel Holding. “Ik geloof best dat hij weg gaat omdat hij toe is aan een nieuwe uitdaging, maar aan de andere kant twijfel ik. Hij volgt de onderhandelingen op de voet. Wanneer hij een goede positie zou kunnen krijgen bij DWA-HMA dan zou hij niet vertrekken.”

Begemann bereikte in juni een voorlopige overeenstemming met de Treuhandanstalt, de overheidsinstelling die bedrijven uit het voormalige Oost-Duitsland verzelfstandigt, over de overname van DWA. De Treuhandanstalt die toen nog onderhandelde met andere partijen waaronder Siemens is nu alleen nog met Begemann in gesprek.

Begemann die als concern problemen heeft met het aantrekken van risicodragend vermogen wil de aankoop van Duitse bedrijf regelen door het samen te voegen met HMA. De vakbeweging IG Metall en de Industriebond FNV staan volgens Szabiewski op zich niet negatief tegen die plannen, omdat de beide bedrijven gezamenlijk complete treinstellen op de markt kunnen aanbieden.

Nog afhankelijk van de uitkomsten met DWA heeft de directie van HMA als gezegd dat 107 van de 900 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Dit plan gaat uit van een gedwongen ontslag voor 50 mensen.