Filippijnse havenstad leeft op door Japanners

CEBU CITY (Filippijnen), 1 SEPT. De Japanners doen anno 1994 met succes datgene wat de Portugese zeevaarder Fernão de Magelhães in 1521 het leven kostte. Ze veroveren vanuit de havenstad Cebu City gaandeweg de Filippijnen.

Die stad is nu onder invloed van met name grote Japanse investeerders de 'boomtown' van de Filippijnen geworden; een sterk groeiend export-centrum met veel high-tech fabrieken die zijn geconcentreerd in een industriegebied.

Het stadsbestuur van Cebu City haalde de afgelopen acht jaar tientallen buitenlandse concerns binnen de stadsgrenzen door ze de eerste zes jaar vrij te stellen van belasting en ze hun goederen veelal zonder invoerrechten te laten importeren. Enige voorwaarde die Cebu stelde was dat zeventig procent van de produktie - veelal chips, camera's en high-tech produkten - zou worden geëxporteerd om zo een grote stroom buitenlandse valuta naar het gebied te genereren. Als gevolg van dit beleid wordt nu tien procent van de totale Filippijnse export via de haven van Cebu verscheept.

De plaatselijke bevolking is bereid zeer lang en hard te werken in de fabrieken van de buitenlandse bedrijven. Mede daardoor gaat het de havenplaats voor de wind. “Zelfs in een periode waarin het met de nationale economie bergafwaarts gaat, weet Cebu haar groei vast te houden”, vertelt voormalig provinciaal bestuurder Lito Osmena trots.

Jarenlang was Cebu niet meer dan een afgelegen zeehaven die economisch afhankelijk was van de koperexport, regionale scheepvaart en kleinschalige bedrijvigheid. De laatste jaren zijn de kopermijnen gesloten om plaats te maken voor prachtige winkelcentra en vijf-sterrenhotels. Verder kan vanaf de moderne luchthaven direct naar diverse Aziatische bestemmingen worden gevlogen. En wie in Cebu ziek wordt of een ongeluk krijgt hoeft zich geen zorgen te maken: de ziekenhuizen doen niet onder voor de Westerse. De sterk gestegen welvaart heeft één vervelend probleem met zich meegebracht: de smalle straten van de Filippijnse stad zijn niet berekend op het drukke verkeer.

“Ik denk dat Cebu op dit moment het bedrijvigste gebied op de Filippijnen is”, aldus president Asataro Hasumi van de firma Taiyo Yuden, één van de grootste concerns uit de exportzone Cebu. Ter bevordering van alle industriële activiteiten is het stadsbestuur voornemens om een vijftig hectare groot business-park te creëren waarin ondersteunende bedrijven als banken en handelskantoren zich kunnen vestigen.

Op de Filippijnen hebben zich de afgelopen jaren ook nog andere exportcentra gevormd. Geen van die gebieden heeft zich echter zo succesvol weten te ontplooien als Cebu City. Buitenlandse bedrijven bleken zeer gevoelig voor de geografisch-strategische ligging van Cebu en de zakelijk ingestelde beleidsmakers van de stad. (AP)