Dualisme

Het worden gouden dagen voor de aanhangers van het dualisme. Het was wel een beetje een domper dat de heer Heerma aankondigde dat hij op een 'constructieve, redelijke en realistische' manier oppositie ging voeren, maar het optreden van de VVD en de PvdA maakte veel goed. Regeringspartijen die het niet met elkaar en ook niet met de regering eens zijn, dat zie je niet vaak bij het aantreden van een nieuw kabinet.

De origineelste bijdrage aan het debat werd weer eens door de heer Bolkestein geleverd. Hij pleitte voor Nog Een Planbureau. Niet dat hij geen waardering had voor het werk van het Centraal Planbureau, maar hij is, zo deelde hij mee, tegen monopolies. Dat kunnen interessante debatten worden. De cijfers van het NEP zullen het straks opnemen tegen die van het CPB, maar dat is nog maar het begin. Want waarom zouden we de aanleg van wegen alleen maar aan Rijkswaterstaat overlaten? Misschien is er wel een organisatie die een veel snellere weg van Amsterdam naar Rotterdam weet! Waarom mag alleen de NS de reizigers vervoeren? Gezonde concurrentie van de Andere Spoorwegen zou de reistijden ongetwijfeld drukken. En dan dat stelletje mokkende generaals. Zouden die niet eens flink kunnen worden opgeschud door een nieuw clubje, met frisse ideeen over de verdediging van het land?

    • Warna Oosterbaan