Dreigend ontslag voor directeur van Kunststichting

ROTTERDAM, 1 SEPT. De kernstaf van de Rotterdamse Kunststichting (RKS) heeft het vertrouwen in directeur A. de Jonge opgezegd. De positie van De Jonge, die vier jaar geleden directeur van de Kunststichting werd, lijkt daarmee onhoudbaar geworden. Een bemiddelingspoging tussen staf en directeur door het externe organisatie-adviesbureau Andersson-Elffers mislukte eerder deze week.

De uit twaalf leden bestaande staf verwijt zijn directeur slechte managementkwaliteiten. Ook zou De Jonge de Kunststichting onvoldoende tegenover de Rotterdamse politiek hebben verdedigd. Waarnemend voorzitter N. Sikkens de Wal sluit een vergelijk tussen De Jonge en de staf na de mislukte bemiddeling zo goed als uit. Het is nog onzeker of de onenigheid inhoudt dat de arbeidsovereenkomst met De Jonge in de toekomst ontbonden zal worden, maar dat behoort volgens Sikkens de Wal “wel tot de mogelijkheden”.

De Rotterdamse Kunststichting adviseert de gemeente Rotterdam over het te voeren kunstbeleid. De stichting stelt ook zelf programma's samen, reikt prijzen uit aan (debuterende) kunstenaars en bekostigt met subsidies van de gemeente Rotterdam instellingen en manifestaties in de regio.

Het bestuur van de Rotterdamse Kunststichting heeft inmiddels zelf een onderzoek ingesteld naar het functioneren van De Jonge. De Jonge was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.