Bouwer koopt belang in eigen handelsgroep vervroegd terug; Handelspoot terug naar NBM

ROTTERDAM, 1 SEPT. Eerder dan verwacht koopt het bouwconcern NBM-Amstelland van de investeerdersgroep Inlaagdijk de helft van het belang in de NBM-Amstelland Handel Beheer terug. Voor het pakket van 17,5 procent betaalt NBM 45 miljoen gulden en vergroot daarmee zijn belang in de handelsgroep tot 82,5 procent.

De overname van het pakket wordt betaald uit de opbrengst van de converteerbare obligatie van 100 miljoen gulden, die in april werd uitgegeven. NBM gaf vanmorgen aan dat het terugkopen van het hele pakket niet haalbaar was: “Het halve pakket is het resultaat van onderhandelen. Voor ons is het een goed moment om te kopen, voor Inlaagdijk zijn de aandelen een goede belegging. Bovendien is het hele pakket in eens een beetje veel voor ons”.

De verkoper Inlaagdijk is het vehikel van de Britse participatiemaatschappij Charterhouse en van Indofin, waarin de Rotterdamse financier Cees de Bruin een hoofdrol speelt. Vorig jaar schoot De Bruin de bouwer NBM te hulp bij de overname van het zeer winstgevende bouwmaterialenbedrijf Roelfsema, omdat het eigen vermogen van NBM niet toereikend was. Roelfsema werd met twee handelsbedrijven van NBM ondergebracht in een nieuwe groep onder de naam NBM-Amstelland Handel Beheer, waarin Inlaagdijk 35 procent van de aandelen. Met het bedrag dat Inlaagdijk op tafel legde kon NBM de verwerving van Roelfesma betalen.

Tegelijkertijd werd afgesproken dat NBM het belang uiterlijk 1998 zou kunnen terugkopen voor een bedrag van 10,5 maal de gemiddelde winst van de drie voorafgaande jaren met een maximum van 120,7 miljoen gulden. “De voorspoedige gang van zaken heeft het concern in staat gesteld om veel eerder dan verwacht de beoogde transactie te effectueren”, meldde NBM vanmorgen. Inlaagdijk houdt nu 17,5 procent en ontvangt daarvoor voor eind 1998 maximaal 60 miljoen gulden.