BolsWessanen krijgt weer tik op beurs Amsterdam

AMSTERDAM, 1 SEPT. Op de Amsterdamse effectenbeurs hebben beleggers vanmorgen opnieuw massaal aandelen in het voedingsmiddelen- en drankenconcern BolsWessanen verkocht. Bij hoge omzetten daalde de koers naar een laagterecord van 35,80 gulden.

AMSTERDAM De beleggers hadden vanmorgen nog steeds de schrik te pakken van de winstdaling die BolsWessanen gisteren bekendmaakte over de eerste zes maanden. In plaats van de verwachte 128 tot 139 miljoen gulden, rolde een 8 procent lagere winst van 110 miljoen uit de bus. De koers daalde gisteren met 10 procent van 41 gulden tot 36,90 gulden, terwijl de omzetten de een na hoogste van de beurs waren.

Vanochtend zette de koersdaling door tot een all time low van 35,80 gulden om tegen het middaguur tot staan te komen op een niveau van 36,50 gulden, 40 cent lager dan gisteren. De omzet was met ruim een miljoen stukken (dubbeltelling) opnieuw fors. Sinds Bols en Wessanen in april 1993 fuseerden is de koers na een kortstondig all time high in dezelfde maand op 45,40 geleidelijk naar beneden geschommeld.

De Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen als geheel wat lager. De Amsterdam EOE-index (AEX) verloor anderhalve punt op 417,83 punten. Wall Street was gisteren al lager gesloten na winstnemingen. De beurs in Londen noteerde eveneens lager. Wel ging de dollar een kwart cent omhoog.

In de uitgevershoek ging het goed. VNU en De Telegraaf hebben buitengewoon fraaie halfjaarcijfers gepubliceerd en uitstekende verwachtingen voor het hele jaar uitgesproken. Voor VNU was het ook op de beurs een succes, want de koers steeg met 5,60 ofwel drie procent rond tot 192 gulden bij een grote omzet. Niemand wilde van zijn stukken De Telegraaf af, terwijl er wel veel vraag naar bestond. Het gevolg was dat er een biednotering van 184 op het bord kwam te staan en die was 2,70 hoger dan het slot van gisteren. Elsevier daalde 1,60 tot 169,60 gulden. Ook Wolters Kluwer liet 60 cent liggen op 121,50 gulden. Daarentegen kreeg Wegener er op 118,50 gulden twee kwartjes bij.

Het vastgoedfonds Rodamco reageerde niet op de bekendmaking dat het voor een half miljard gulden Frans bezit aantrekt en bleef staan op 54,10 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft de handel van gisteren afgesloten met een klein verlies. De Dow Jones-index eindigde op 3913,42 punten en dat was 3,88 punten minder dan op dinsdag. De omzet kwam uit op een ruime 357 miljoen aandelen na 296 miljoen op de voorgaande dag.

De handel begon al met verlies, toegeschreven aan winstnemingen na de stijgingen van de afgelopen dagen. Daar kwam verandering in door toedoen van Philip Morris. Dit tabak, dranken- en voedselconcern liet weten het kwartaaldividend met bijna 20 procent te verhogen tot 82,5 dollarcent per aandeel. Bovendien gaat Philip Morris de komende drie jaar voor 6 miljard dollar eigen aandelen terugkopen.

Al met al kwam de beursindex op 22 punten winst te staan. Die verdween later geheel, waaraan de computerprogramma's niet vreemd waren. Het autofonds Chrysler draaide slecht door berichten dat kenners hun aandelen hadden verkocht omdat het goede nieuws dat vermoedelijk in de tweede helft van dit jaar wordt bekendgemaakt, al in de koers van het aandeel is verwerkt.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio had een lusteloze dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 14,40 punten omhoog tot 20.642,93 punten.