Belhamel krijgt in Breda geen speciale behandeling

BREDA, 1 SEPT. Je houdt er als werkgever wel een heel merkwaardig personeelsbeleid op na als je een nieuwe kracht in dienst neemt van wie bekend is dat hij regelmatig te laat op zijn werk verschijnt, het huishoudelijk reglement aan zijn laars lapt en een plaag vormt voor zijn collega's. Zeker als die werkgever een voetbalclub is waar discipline hoog in het vaandel staat. Maar Ronald Spelbos tilde enige weken geleden niet te zwaar aan de reputatie die Yassine Abdellaoui bij Willem II had opgebouwd. “Ik heb hem verteld hoe ik werk en gevraagd of hij zich daarin kon vinden”, aldus de trainer van NAC, dat gisteravond met 0-0 gelijkspeelde tegen Vitesse.

“Dat was geen probleem. Je moet risico's nemen in het voetbal. Het is voor ons een voordeel dat Yassine nu wel móet slagen. Want als hij het bij NAC ook verbruid is het over en sluiten met zijn voetballoopbaan”, zegt de succesvolle oefenmeester van vorig seizoen, die zijn redelijk spelende nieuwe aanwinst in de 65ste minuut uit het veld haalde. Spelbos zegt het ook niet nodig te vinden om Abdellaoui speciaal te begeleiden. “Ik ben geen sociaal werker, noch een boeman. Ik zal niet elke dag om de hoek van de deur kijken of hij zich goed gedraagt. Hij moet mij alleen niet in de maling nemen. Ik denk dat de controle vanuit de spelersgroep groot genoeg is. We moeten Yassine wat beter leren begrijpen. Vorige week had hij een behoorlijke bronchitis. 'Trainer', zei hij, 'als ik had geweten dat ik tegen Willem II zou spelen, was ik niet ziek geworden'. Zo'n uitspraak kun je natuurlijk op twee manieren interpreteren.”

De Westbrabantse voetballiefhebbers raakten de afgelopen weken niet over hem uitgepraat. Veel geschreeuw en weinig wol om een achttienjarige belhamel die toevallig een aardig balletje kan trappen. Hij groeide op in Rosmalen, zijn ouders komen uit Marokko. Als hij de afgelopen winter na een paar aardige optredens in het Marokkaanse team niet te veel naast zijn schoenen had gelopen, zou bondscoach Blinda hem hebben geselecteerd voor het WK. Arrogantie werd Abdellaoui ook al verweten bij Willem II.

Maar ook in andere opzichten liep zijn gedrag de spuigaten uit, volgens de club in Tilburg. Hij was nooit op tijd, of bleef soms helemaal weg van de training. Een keer gaf hij zelfs zijn maatje Bouchlal daarvan de schuld. Hij haalde ooit een lease-auto op van de sponsor, terwijl hij nog helemaal niet over een rijbewijs beschikte. Toen dat wel het geval was, reed hij een keer een andere auto aan omdat tijdens een vrijpartij de handrem losschoot.

Zijn egoïstische gedrag werd in de aanloop naar het nieuwe seizoen niet meer getolereerd. Daarom verkocht Willem II hem aan NAC, onder de voorwaarde dat hij op straffe van een boete van een ton niet zou spelen in de streekderby van afgelopen zondag tussen de twee clubs. Anders zou hij zo ongeveer gelyncht worden door zijn voormalige ploeggenoten, luidde het argument.

Yassine Abdellaoui denkt wel te weten wat daar achter zat. “Het is een spel geweest van trainer Jan Reker. Hij heeft zo een spanningsveld willen creëren rondom die wedstrijd. Een methode om het publiek achter het team te krijgen. En Willem II is een elftal dat dan beter gaat presteren. Ik vraag me dus af of de spelers inderdaad mijn bloed kunnen drinken.” En al die verwijten dan? Hij steekt eerst hand in eigen boezem. “Dat te laat komen klopt. Daar moet ik wat aan doen. En nadat ik werd gekozen voor het Marokkaanse elftal ben ik inderdaad wat te zelfverzekerd geweest.”

Vervolgens krijgt zijn vorige trainer de wind van voren. “Reker heeft de boel opgenaaid. Na een paar incidenten kon ik bij hem niets meer goed doen. Waarom hoor ik mensen bij Willem II zeggen: 'Die man is niet te vertrouwen' En waarom zeggen ze hier: 'Spelbos is eerlijk en recht door zee'. Daar zal toch wel iets van kloppen? Reker heeft Van Gastel ook een oor aangenaaid. Bij Roda JC zijn er mensen die nu nog een hekel aan hem hebben. En wat de spelers betreft, je weet hoe dat gaat. Als je weg bent, durven ze ineens van alles achter je rug te vertellen.”

Ronald Spelbos wil de frêle Abdellaoui benutten om aan de linkerkant voor verzorgder voetbal te zorgen. “Over zijn postuur maak ik me geen zorgen. George Best had ook spillebenen. Yassine moet een speler voor het doel kunnen zetten.” Maar hij dient als hangende vleugelspits ook mee te verdedigen. En wat zegt het enfant terrible hierover? “Tegen een ploeg met twee spitsen lukt dat wel. Maar tegen een team met drie spitsen heb ik daar toch grote moeite mee.”

    • Erik Oudshoorn