Beleggers verkopen massaal; Winstdaling BolsWessanen schokt beurs

ROTTERDAM, 1 SEPT. De winst van het voedingsmiddelen- en drankenconcern BolsWessanen (8500 werknemers) is het eerste half jaar met 8 procent gedaald tot 110,2 miljoen gulden. Beleggers en analisten hebben geschokt gereageerd op de winstdaling, die gisteren bekend is gemaakt.

Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde de koers vanmorgen even met 1,10 tot 35,80 gulden, doordat beleggers hun aandelen massaal te koop aanboden; gisteren was de koers al 10 procent gedaald bij zeer hoge omzetten. Belegginsanalisten die vooraf een winst voorzagen van 128 tot 139 miljoen gulden, spraken vanochtend van een 'ramp' en een 'dramatisch resultaat'. De onderneming heeft de winstverwachting voor geheel 1994 naar beneden bijgesteld en rekent nu slechts op “een winst per aandeel uit gewone bedrijfsuitoefening die ten minste gelijk zal zijn aan die van 1993”.

BolsWessanen wist de eerste zes maanden de omzet met 6,4 procent te vergroten tot 2,7 miljard gulden; die stijging was vooral te danken aan overnames. Bij de dranken steeg de omzet van 637 tot 695 miljoen gulden, bij de zuivel van 1,13 tot 1,16 miljard gulden en bij de overige produkten van 726 tot 803 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat daalde desondanks van 159,8 tot 148,9 miljoen gulden, vooral door de tegenvallers in de drankensector.

Bij de dranken, afkomstig van het voormalige Bols dat in 1993 met Wessanen fuseerde, daalde het resultaat van 77,6 tot 66 miljoen gulden. In Brazilië, Argentinië en Duitsland had BolsWessanen last van toegenomen concurrentie. BolsWessanen heeft enkele dagen geleden een vruchtensappenfabriek in Brazilië verkocht. In Nederland zorgde de accijnsverhoging in april van dit jaar voor een verminderde afzet en opbrengst van gedistilleerd in het tweede kwartaal.

In Italië daalden omzet en bedrijfsresultaat van de alcoholvrije dranken door het slechte weer in het tweede kwartaal. BolsWessanen maakte gisteren bekend dat de al eerder gemelde gesprekken met het Italiaanse Campari binnen enkele weken uitmonden in een akkoord over samenwerking. Doel van een samenwerking is onder meer “verder gaande synergieën en risicospreiding”. In Italië wordt bovendien de reorganisatie van de produktie dit najaar voltooid.

Ook de zuivelactiviteiten van BolsWessanen - afkomstig van Wessanen - hadden het moeilijk in Italië. Door de daling van de lire en de economische problemen nam de export van kaas af. Het totale bedrijfsresultaat van de zuivel steeg wel licht, van 65,7 tot 66,6 miljoen gulden. Vooral in de Verenigde Staten vertoonde de zuivel een 'bevredigende groei' in marktaandeel en resultaat.

Ook de overige activiteiten waren succesvol in de VS. Het bedrijfsresultaat van deze activiteiten bij elkaar nam toe van 29,7 tot 34,2 miljoen gulden.