Athene: Turkije benut Albanië als anti-Grieks front

ATHENE, 1 SEPT. Griekenland verdenkt Turkije ervan Albanië te gebruiken voor de opening van wat de Griekse minister van buitenlandse zaken, Papoulias, gisteren bestempelde als “een nieuw front” tegen Griekenland. Papoulias zei dat het vorig jaar door de Turkse en de Albanese regering getekende akkoord over militaire samenwerking een “indicatie” oplevert van de anti-Griekse bedoelingen van beide landen. Het akkoord voorziet onder andere in samenwerking tussen Turkije en Albanië op het gebied van de bewapening en de opleiding van Albanese militairen en politiemannen.

Het was de eerste keer dat een hoge Griekse regeringsfunctionaris openlijk een verband legde tussen de verslechterde Grieks-Albanese betrekkingen en de vermeende bedoelingen van de traditionele aartsrivaal Turkije. In de Griekse media is wel al vaak geschreven dat Turkije tracht in de Balkan een “islamitische boog” tot stand te brengen die zou reiken van Turkije via Bulgarije, Macedonië, Kosovo en de Sandzak naar Bosnië. (AP)