Arafat laat 27 agenten arresteren

GAZA STAD, 1 SEPT. De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteren de gevangenzetting bevolen van 27 van zijn lijfwachten die bij een bruiloft in de lucht hadden geschoten. Hun commandant, brigade-generaal Adel Saleh, heeft intussen zijn ontslag genomen uit protest tegen de dood van een van zijn manschappen bij een schotenwisseling met andere Palestijnse veiligheidsdiensten.

De 27 arrestanten waren gisteren te gast op het huwelijk van een politiekapitein in het Palestina-hotel in Gaza, dat ook werd bijgewoond door Arafats schoonzuster en andere verwanten van hoge functionarissen. 's Avonds openden ze de ramen van het hotel, en openden het vuur.

Een woedende Arafat begon gisteren de werkdag met het uitgeven van een arrestatiebevel. Het Palestijnse gezag heeft als een van zijn eerste daden bij het ingaan van de autonomie in mei verboden in het openbaar wapens wapens af te vuren in een poging het geweld in het gebied in te dammen.

Later op de dag kreeg Arafat de ontslagbrief op zijn bureau van generaal Adel Saleh, die hem beschuldigde van gebrek aan daadkracht tegenover “de misdaden tegen ons volk (..) en de moorden”. Hij reageerde daarmee op de dood van een van zijn mannen in een schotenwisseling met andere veiligheidsdiensten in Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever, zaterdag. Het slachtoffer probeerde tussenbeide te komen in een conflict tussen leden van Arafats eigen veiligheidsdienst en van de preventieve veiligheidsdienst. In totaal zijn er zeven Palestijnse veiligheidsdiensten. De verhouding tussen de reguliere politie en de veiligheidsdiensten die voortkomen uit Arafats eigen guerrilla-organisatie Al-Fatah, verslechtert gestaag. (AP)