Actie om pil moedermelk te verbieden

DEN HAAG, 1 SEPT. De Consumentenbond overweegt een aanvraag in te dienen om de moedermelkremmer Parlodel van de Nederlandse markt te halen. De bond zegt dit in een reactie op uitlatingen van de gezondheidsorganisatie Health Acton International (HAI), die wil dat de moedermelkremmer wereldwijd verdwijnt. De fabrikant van het middel, Sandoz, heeft laten weten voorlopig geen aanleiding te zien het middel van de Europese markt te halen.

Wel heeft Sandoz de moedermelkremmer inmiddels vrijwillig van de Amerikaanse en Canadese markt gehaald. “Maar”,zo zegt beleidsmedewerker P. de Klerk van de Consumentenbond, “bij die vrijwilligheid moeten we dikke aanhalingstekens plaatsen.” Volgens de Consumentenbond heeft Sandoz het middel van deze twee markten teruggetrokken onder druk van dreigende schadeclaims. Moedermelkremmers worden gebruikt als vrouwen na bijvoorbeeld een miskraam toch melk produceren.

Sinds Parlodel in 1980 in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd, zijn daar 531 gevallen van ernstige bijwerkingen gemeld bij vrouwen tussen de 15 en 45 jaar, van wie er 32 zijn overleden. In de meeste gevallen ging het om hoge bloeddruk, hartinfarcten en beroertes. Sandoz zegt dat het verband tussen deze aandoeningen en het gebruik van Parlodel niet wetenschappelijk is vastgesteld.

De Klerk zegt echter in deze cijfers “hoe dan ook een goede aanwijzing te hebben het middel ook van de Nederlandse markt te halen”. Hij wijst erop dat in Amerika eerder medische hulpmiddelen (zoals bepaalde hartkleppen en siliconen) zijn verboden, die pas later ook in Nederland moesten verdwijnen. Bovendien, zo meent De Klerk, kan de produktie van moedermelk ook voldoende geremd worden op natuurlijke wijze.