VN: grote zorg om moslims uit Bihac

ZAGREB, 31 AUG. De VN-hulporganisatie UNHCR is “buitengewoon bezorgd” over de tienduizend Bosnische kinderen die nu al tien dagen, met 15.000 volwassenen, aan de Kroatische grens bivakkeren in de hoop Kroatië te worden binnengelaten.

De moslims zijn gevlucht tijdens het offensief waarmee in de moslim-enclave Bihac het Bosnische regeringsleger het laatste verzet van de troepen van moslim-rebel Fikret Abdic brak. De meesten zijn via de Kroatische Krajina (die in handen van de Kroatische Serviërs is) naar de grens met Kroatië gevlucht. Dat land laat hen echter niet toe. Ze weigeren naar de enclave Bihac terug te keren uit vrees voor vergeldingsacties van het regeringsleger.

Ondanks de inspanningen van de UNHCR om de vluchtelingen elke dag van voedsel, water en onderdak te voorzien verslechtert hun toestand zienderogen. Vooral de kinderen lopen gevaar. Men maakt zich vooral grote zorgen over een snelle toename van het aantal gevallen van diarrhee en uitdroging en de mogelijkheid van een epidemie. De Kroatische regering meldde gisteren dat de UNHCR een “urgent” beroep op haar heeft gedaan tienduizend moslims toe te laten. Vice-premier Kostovic zei dat het verzoek wordt bestudeerd. Hij herinnerde echter aan “het standpunt” van Zagreb - waarmee hij kennelijk vooruitliep op een negatieve reactie - en zei dat “de enige oplossing” voor de vluchtelingen de terugkeer naar hun woningen in de enclave is.

In het grensgebied liep de spanning gisteren op toen duizenden vluchtelingen tot twintig meter van de grens opdrongen, de kinderen voorop. Aan de Kroatische kant hadden de Kroaten militaire politie met pantserwagens en waterkanonnen samengetrokken. De vluchtelingen mishandelden twee mannen die ze ervan verdachten voor de Kroatische geheime dienst te werken. De twee moesten worden ontzet door Poolse blauwhelmen. Volgens de VN-vredesmacht is het gevaar dat onder de vluchtelingen geweld uitbreekt, groot. (Reuter, AFP, AP)