Marine Zweden zag zeedieren aan voor onderzeeboten

STOCKHOLM, 31 AUG. De Zweedse marine heeft begin jaren negentig zeeleeuwen en -otters aangezien voor Russische onderzeeboten.

Dat heeft de voormalige commandant van de Zweedse onderzeedienst in een vraaggesprek met de krant Svenska Dagbladet gezegd. Een jaar na het uiteenvallen van het Oostblok baarde Zweden opzien met de verklaring dat Russische onderzeeboten in grotere aantallen dan ooit voor de Scandinavische kusten opdoken. Klopjachten op de vermeende indringers leverden echter niets op. De Zweedse sonar zou volgens de oud-commandant jarenlang geen onderscheid gemaakt hebben tussen scholen vis, een zeehond of een onderzeeboot. In 1981 liep een Sovjet-onderzeeboot aan de grond bij de Zweedse marinehaven Karlskrona. De gezagvoerder zei toen “een navigatiefout” gemaakt te hebben. (Reuter)