Jeltsin prijst Russisch-Duitse samenwerking

BONN, 31 AUG. “We vertrekken vandaag als vrienden en partners, onze volken mogen nooit meer oorlog tegen elkaar voeren, we mogen ook geen nieuwe Europese delingen toelaten, dat is onze eeuwige schuld aan de gevallenen.”

Met deze woorden heeft de Russische president, Boris Jeltsin, vanmorgen in Berlijn het officiële afscheid van de laatste eenheden van de Westgroep van het Rode Leger uit Oost-Duitsland gevierd.

Nadat Boerlakov de laatste eenheden van de Westgroep op de Gendarmenmarkt had afgemeld bij Jeltsin en bondskanselier Helmut Kohl riep de Russische president Duitsland op eraan mee te werken dat zijn land in Europa niet geïsoleerd raakt. In een soms emotionele, soms ook duidelijk politieke rede verzekerde Jeltsin “veel vertrouwen” te hebben in de kracht van de Russisch-Duitse vriendschap. Hij prees de Westgroep voor de discipline, de snelheid en het vakmanschap waarmee zij de gigantische repatriëringsactie sinds 1990 had uitgevoerd, “al is er ook wel eens iets misgegaan”. Lof had hij ook voor de medewerking daarbij van Duitse kant. Hij sprak in dat verband van een voorbeeld van wat de “Duits-Russische school” vermag.

Jeltsin sprak het Duitse volk vrij van schuld aan de Tweede Wereldoorlog en zei dat Hitler de Sovjet-Unie een oorlog had opgedrongen. “Onze twee landen zijn de grootste landen in Europa, wij moeten streven naar eeuwige vrede, ik ben ervan overtuigd dat de tijd daarvoor nu gekomen is.”

Kanselier Kohl noemde deze 31ste augustus “de laatste dag in de Europese geschiedenis die door de Tweede Wereldoorlog getekend is”. Hij verzekerde Jeltsin dat Duitsland nu niet van plan is om Rusland aan zijn lot over te laten. Bondskanselier Kohl wees erop dat de twee landen lering moeten trekken uit hun gezamenlijk verleden. “Wij buigen het hoofd voor de miljoenen doden die de Tweede Wereldoolog uw land heeft gekost”, aldus Kohl. “We willen en we moeten dat niet vergeten en we moeten ook niet vergeten wat de Russen de Duitsers hebben aangedaan.”

Tegen het middaguur legden Jeltsin en Kohl in het gezelschap van Boerlakov kransen bij het enorme Sovjet-eremonument voor de gevallen in de Tweede Wereldoorlog, waar Russische en Duitse militairen gezamelijk een erewacht hadden gevormd.