Ook Soedan besluit bevolkingsconferentie in Kairo te boycotten

KHARTOUM/ KAIRO, 30 AUG. Na Saoedi-Arabië heeft nu ook Soedan aangekondigd de wereldbevolkingsconferentie in Kairo te boycotten. De aankondiging door het Soedanese staatsradiostation volgt op scherpe kritiek van moslim-fundamentalistische zijde op de ontwerp-slotverklaring van de conferentie, die in strijd zou zijn met de islam. De Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling (ICPD), die onder auspiciën van de Verenigde Naties plaatsheeft, begint maandag. De Soedanese president, generaal Omar Hassan el-Beshir, had vorige week al de ontwerp-slotverklaring gekritiseerd als schending van morele en godsdienstige waarden.

Volgens de Soedanese minister van sociale planning Ali Osman Mohammad Taha, die vandaag door het officiële radiostation werd aangehaald, zijn de (ontwerp-)aanbevelingen van de conferentie erop gericht een eind te maken aan de bevolkingsgroei in de regio, en speciaal in Egypte, om Israel van dienst te zijn. Taha riep alle landen in de wereld op van de conferentie weg te blijven. Hij suggereerde de vorming van een internationaal tegen-forum.

Op de ontwerp-slotverklaring van de conferentie is scherpe kritiek geoefend door moslim-fundamentalistische woordvoerders, met name ook in Egypte zelf, die haar verketteren als pleidooi voor vrije abortus en vrij seksueel verkeer, geïnstigeerd door Amerika. Een groep moslim-extremisten heeft de deelnemers bedreigd.

De Egyptische Moslimbroederschap nam gisteren echter afstand van oproepen tot boycot van de conferentie, en vroeg de islamitische landen een “gesloten front” te bewaren tijdens de onderhandelingen. Een woordvoerder zei dat “het wapen van de confrontatie meer waard is dan dat van de boycot”. Hij wees erop dat het “moeilijk is tot een collectieve boycot te komen”.

De Islamitische Republiek Iran had eerder al meegedeeld naar Kairo te komen om aanpassing van de slotverklaring te bewerkstelligen. Een radicale Iraanse krant, Jomhuri Eslami, meende gisteren echter dat Iraanse deelneming “slechts zal resulteren in goedkeuring van de anti-godsdienstige en anti-morele doeleinden van de organisatoren”. (AFP, Reuter)