Kok gaat akkoord met uitleg van Wijers

DEN HAAG, 30 AUG. Minister-president W. Kok gaat akkoord met de manier waarop minister G.J. Wijers van economische zaken zijn zakelijke belangen heeft geregeld. Dit blijkt uit de brief over de betaalde en onbetaalde nevenfuncties van bewindslieden die Kok vanmorgen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Kok meldt dat Wijers de aandelen van zijn beide NV's heeft ondergebracht in een stichting die onafhankelijk van Wijers opereert en die de activiteiten van beide NV's “zal staken”. De stichting heeft “inmiddels besloten de belangen van beide vennootschappen onder te brengen in besloten vennootschappen naar Nederlands recht”, zo meldt Kok in zijn brief aan de Tweede Kamer De regeling van Wijers vertoont overeenkomsten met de manier waarop oud-premier Lubbers zijn zakelijke belangen onderbracht toen hij minister werd.

In de brief meldt Kok verder dat A. Jorritsma, minister van verkeer en waterstaat, haar aandelen in het bedrijf Gerlof Jorritsma Holding B.V. _ het bouwbedrijf van haar echtgenoot _ overdraagt aan een stichting. “Deze stichting zal onafhankelijk van mevrouw Jorritsma het beheer van de aandelen voeren”, aldus Kok.

De brief maakt verder melding van de onbetaalde nevenfunctie van minister H. van Mierlo (buitenlandse zaken) en van staatssecretaris T. Netelenbos (onderwijs). De eerste is lid van het bestuur van het literaire tijdschrift de Gids. Netelenbos is honory director van The Netherlands American Amity Trust. Zowel Van Mierlo als Netelenbos kan deze functie behouden.