Koersen Damrak lager, stemming beurs toch goed

AMSTERDAM, 30 AUG. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanmorgen licht gedaald, nadat de koersen gisteren nog behoorlijk waren gestegen. Behalve winstnemingen vormde ook de zwakkere dollar de verklaring voor de koersdaling.

AMSTERDAM De Amsterdam EOE-index (AEX) van de 25 meest actieve fondsen stond rondom het middaguur op 421,62 punten, bijna 3 punten lager dan gisteren. De Amsterdamse beurs was daarmee in lijn met de beurzen elders in Europa. In Londen daalde de FTSE-index 0,33 procent tot 3254 punten, in Frankfurt ging de DAX met 0,6 procent tot 2206 punten, terwijl de Parijse CAC een daling van 0,9 procent tot 2057 punten liet zien. Desondanks was de stemming niet negatief en werd de daling gezien als een correctie op de stijging van de laatste tijd.

Aan de beurs van New York - de afgelopen dagen medeverantwoordelijk voor de koersstijgingen in Amsterdam lag het niet. Wall Street liet de afgelopen dagen mooie koersstijgingen zien, en ook gisteren sloot de Newyorkse effectenbeurs zeventien punten hoger. Wel was de dollar in Amsterdam iets lager en noteerde 1,7746 gulden tegen 1,7810 gulden gisteren. Voor enkele beleggers was dat reden om de koerswinsten van de afgelopen dagen te verzilveren met de verkoop van hun stukken.

Vooral Akzo moest het ontgelden: het chemie-aandeel daalde op 1,60 tot 220 gulden. Koninklijke Olie, gisteren nog met een winst van 4,20 gulden, leverde vanmorgen 1,30 in op 198,50 gulden. KPN gaf twee kwartjes prijs op 54 gulden. Heineken stond een gulden af op 242,20 gulden. Unilever daalde een gulden tot 203,50 gulden.

In de financiële hoek noteerden ABN Amro en Aegon ex-dividend. Gecorrigeerd voor het dividend stond ABN Amro 15 cent lager. De verzekeraar Aegon was na correctie voor dividend twee dubbeltjes lager op 103,50 gulden. Fortis (Amev/VSB en de Belgische AG) daalde twee kwartjes op 75,50 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft gisteren de opgaande lijn weten vast te houden, maar sloot ruim onder het hoogste niveau van de dag. De Dow Jones-index, die over de afgelopen week een forse winst boekte van 126 punten, ging met nog eens 17,80 punten omhoog naar 3.898,85. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg 3 tegen 2. De omzet kwam uit op 268 miljoen aandelen tegen 307 miljoen op vrijdag.

De index kwam in de loop van de dag op een maximale winst te staan van 29 punten, maar moest een deel daarvan prijsgeven onder invloed van een terugval van de obligatiekoersen. De technologiefondsen deden het opnieuw relatief slecht. Maar analisten verwachten dat ook deze sector zal aanhaken als de beurs de opgaande lijn voortzet. De Dow Jones staat nu op het hoogste niveau in ruim vijf maanden en krijgt het record van 31 januari (3.978,37) weer in het vizier.

Op de valutamarkt in New York wist de dollar zich niet te handhaven op het hogere koerspeil dat in Europa was bereikt. Tegen het slot van de handel werd 1,7705 gulden genoteerd na een slotkoers van 1,7810 gulden in Amsterdam. Afgelopen vrijdag sloot de dollar in New York op 1,7650 gulden.

TOKIO De handel op de effectenbeurs van Tokio werd als saai gekenschetst. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 8,30 punten naar beneden tot 20.592,12 punten. Onzekerheid over de verdere koersontwikkeling van de yen tegenover de dollar bepaalde de stemming.